Søndag 24. oktober går årets TV-aksjon av stabelen. Årets innsamling går til Plan Internationals arbeid mot barneekteskap i Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

Slagordet for årets aksjon er barn, ikke brud.

– Dette er et tema som advokater på Romerike ved enkelte anledninger må jobbe med. Særlig de som jobber med asylrett, familiesaker og barnevernssaker, sier Brede Gundersen, som er leder i Advokatforeningen på Romerike.

– Strider mot alt menneskerettighetene står for

Ifølge Plan blir en jente giftet bort hvert tredje sekund.

– Årets tema er kanskje den mest fundamentale rettigheten. Et barn skal ikke behøve å bli giftet bort. Det strider mot alt menneskerettighetene står for, sier Henrik Skrimstad, som er leder for Yngre advokater Romerike krets.

Derfor har den lokale advokatforeningen bestemt seg for opprette sin egen Spleis der de oppfordrer alle sine 160 medlemmer til å gi et bidrag til årets TV-aksjon.

– Vi håper selvfølgelig at vi klarer å samle inn mest mulig penger, sier Skrimstad.

– Har dere satt dere et mål?

– Vi har ikke satt oss noen mål for hvor mye penger vi ønsker å samle inn, men vi skal oppfordre alle våre medlemmer til å støtte aksjonen, sier Gundersen.

– Ønsker å gi noe tilbake

Skrimstad er klar på at det ikke er så mye som skal til før man er med på å utgjøre en forskjell.

– Dersom man gir 300 kroner bidrar det til at en familie får god nok økonomi slik at de slipper å gifte bort barnet sitt, sier han.

– Vi har et mantra om at vi skal støtte og gi noe tilbake til de som er vanskeligstilte, sier Gundersen.

I tillegg til at de kan bidra med innsamlingen til TV-aksjonen er Gundersen glad for at de igjen kan starte opp med gratis advokathjelp til vanskeligstilte.

– Vi har advokatvakt, som har vært nede under pandemien, men den tredje november åpner dette tilbudet igjen. Dette er et gratistilbud til de som ikke har mulighet til å ta kontakt med en advokat, sier Gundersen.