Gå til sidens hovedinnhold

Er vi blitt satt under et politiskt jerngrep?

Leserinnlegg

Under et sterkt jerngrep fra myndighetene finnes det andre utfordringer som blir glemt og kanskje blitt større enn de burde være.

Mens en form for global pandemi har vært en truende risiko i flere tiår har Covid-19 kommet som et sjokk for hele samfunnet, helsesystemer, økonomier og regjeringer over hele verden. Midt i ekstraordinære utfordringer og usikkerhet, og utallige personlige tragedier, er politikere og ledere satt under press for å ta beslutninger om å håndtere den umiddelbare virkningen av pandemien og dens konsekvenser, avgjørelser som vil/kan komme til å forme et annet samfunn en det vi var vant til.

Usikkerhetssmitte

Daglig får vi rapporter og nye virkemidler som virker ubalanserte, panikkbetonet og urettferdige med en smittende usikkerhet fra myndighetene. Bare se på nyhetene at Helsedirektoratet ikke leste EUs bruksanvisningen for Pfizers corona vaksinen før 17 dager etter første vaksinen ble satt og usikkerheten av virkningene settes i tvil. Denne totale usikkerheten som finnes i de mange nye begrepene fra myndighetene gitt oss, smitter over på oss andre som blir bekymret på vår egen fremtid. Vi skaffer oss egne teorier for å ha noe stabilt å forholde oss til og det blir ofte feil. Blandet med disse egne teorier, konspirasjons teorier og dommedagsspådommer blir bekymringen sterkere og glemselen etter det normale sosiale samfunnet blir sterkere.

Politisk spill

Da er det skremmende godt å tenke på de mange utfordringer vi ellers har i samfunnet som er mer stabile holdepunkter. Det gir oss mindre negative energi til å fokusere på det pågående jerngrepet som er satt på oss. Ikke for å snakke ned pandemien, men for å få inn andre perspektiver i hverdagen.

De akselererende miljøutfordringer, økonomi, helse, arbeid, forsvarsevner, internasjonal politikk og ikke minst menneskerettigheter er utfordringer som bør adresseres kraftigere og ikke nedprioriteres. Vi er på vei inn i en valgperiode hvor sittende regjering får daglig taletid, men lite fokus på andre ting en pandemien. Håper at opposisjonen får en bedre posisjon til å ikke bare adressere og analysere effekten av pandemiens handtering, men også de mange andre utfordringer vi står med. Om ikke kan det synes som et politisk spill i valgåret er introdusert. La oss unngå det!

Etter pandemien

Det er alltid vanskelig å se fremover når man står plassert med begge bena i pandemien. Vi har nok mange spørsmål som forsterker vår usikkerhet etter måneder med usikkerhetssmitte, men la oss håpe at vi nå kan se en slutt på bekymringene og en nær slutt på pandemien. Og kanskje vi kan få tilbake våre menneskerettigheter som ofte har blitt neglisjert i forhold til jerngrepet som er blitt satt på oss.

Verden blir nok annerledes, men vi må ikke glemme de visjonene vi alle har liggende med våre drømmer. Ta dem frem og frisk de opp ofte. En god venn av meg har satt opp en post-it lapp på speilet hvor han hver morgen frisker opp sine drømmer om fremtiden.

Dan-Viggo Bergtun, President i World Veterans Federation, LILLESTRØM Norway

Kommentarer til denne saken