Komfortsonen er ulik for oss alle. Vi har ulike behov for å gå ut av den. Men allikevel har vi alle godt av å presse grensene litt og trå over linjen som skiller det trygge fra det utrygge. Premien for å bevege seg utenfor den trygge sirkelen er mestring. Følelsen av mestring gir oss et adrenalinkick, selvtillit som synes og kjennes. Selvtillit gir god psykisk helse. God psykisk helse gir bedre fysisk helse. Alt henger sammen.

Små barn gjør dette hver dag. De hopper ut i nye situasjoner og lærer seg alt fra fotball til lesing og sosiale koder. Det gir mestring og selvtillit, noe de trenger inn i det voksne livet senere. «Den som tidlig krøkes» får først og fremst med seg et hevet hode, rak rygg med troen på seg selv som er helt avgjørende for hvordan vi ser på oss selv senere i livet.

Mennesker med fobier og angst kan behandles med terapi som utsetter dem for elementene som utløser angstfølelsene. Dette er ukomfortabelt, men gir etter hvert en følelse av kontroll, mestring og fravær av angst og uro i situasjoner som tidligere var helt uutholdelige. Dette kalles eksponeringsterapi. Det er ikke bare mennesker med fobier og angst som kan dra nytte av disse teknikkene. De brukes av vanlige og friske folk hele tiden, oftest helt ubevisst. Hver gang vi utsetter oss selv for situasjoner der vi kjenner på nervøsitet eller ukomfortabelhet vokser vi. Det gir en følelse av mestring og lykke som kjennes godt, endorfinene gjør jobben sin.

Fallskjermhopping er et typisk symbol på å presse egne grenser. Hvis du spør noen som akkurat har hoppet sitt første fallskjermhopp om hvordan de føler seg, vil de fleste beskrive en ruslignende selvtillit, de er høye på livet. De fleste av oss trenger ikke å hoppe i fallskjerm eller utøve andre ekstremsporter for å oppnå samme gevinster. Det kan være mindre ting i hverdagen som utløser samme lykkefølelser, som å si noe foran andre mennesker man ikke trodde man klarte, eller gå på kurs og lære noe nytt man ikke kunne fra før. Dette gir oss hverdagsgevinster i form av stolthet og troen på oss selv, noe vi ikke oppnår dersom vi ikke tør å gå ut av den trygge sonen vår.

Pandemien har for mange medført en veldig annerledes livsstil der vi holder oss hjemme i trygge og rolige omgivelser. For ganske mange personer, særlig de mer innadvendte, har dette vært behagelig og en deilig pause i en verden som ellers krever mye av en. Hjemmekontor og fravær av sosiale eventer som krever småprat over kaffemaskinen eller skåling med folk man ikke kjenner, har for mange vært befriende.

Nå skal verden åpne opp igjen og vi skal ut i det ukjente og ukomfortable – hva gjør det med oss?

Kroppen vår responderer på ubehag ved å produsere stresshormoner, den skjerper oss. Det kan være positivt stress som gjør oss mer våkne, klare og energiske. Det kan også kantre over og bli negativt, da mister vi konsentrasjonen og får en overveldende følelse av ubehag. Det gjelder å balansere på vektskålen så det blir akkurat passe ukomfortabelt, akkurat så mye at vi kommer ut på andre siden med en følelse av å ha klart det, mestring.

Det er ikke noe feil i å velge det komfortable hele tiden. Å slå seg til ro med det trygge og behagelige kan være det beste valget for mange. Men det å tørre å slippe seg utpå det usikre får deg til å vokse. Du blir mer robust, tåler litt mer motstand. Selvtilliten du får gir deg en bedre holdning. En sterkere holdning som bærer ryggraden bedre og gir mindre smerter, både fysisk og psykisk.

Den som ikke våger, vinner ikke, heter det. Hva har du egentlig å tape?

RBs nye spaltist er spesialist i allmennmedisin og kalles gjerne «danselegen» på grunn av sin lidenskap. Instagram: @danselegen