Og vi håper på en fredsløsning som skal gi folket fremtiden tilbake. Men parallelt med de russiske angrepene, skjer det også noen like store, brutale angrep og grusomheter i det vakre, olivendyrkende landet Palestina.

Seinest i den stille uke, midt i den hellige Ramadan-måneden, ble al-Aqsa-moskeen stormet av israelske soldater. De angrep moskeen før bønnen var over, skjøt gummikuler og tåregass mot Palestinere i bønn. Minst 12 palestinere ble såret og over 400 arrestert den første natten.

Rystende

Israel har okkupert et fredelig naboland og innført en apartheidpolitikk som knuser alle muligheter for det palestinske folket til å leve et verdig liv. Det er rystende å se hvordan de israelske soldatene behandler kvinner og barn.

Siden 1967 har Palestina blitt utsatt for enorme bosetninger på de palestinske landområdene. Norge og FN har konkludert med at Israels bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem er ulovlige og i strid med folkeretten. Likevel har Israel fortsatt å utvide sine ulovlige handlinger. I dag bor det over 700.000 israelere i bosetninger på Vestbredden.

De israelske soldatene er ikke så ulike de russiske soldatene når de bomber sykehus, skoler, og infrastruktur som strøm, vann og stengte veier.

Apartheid

Israels okkupasjonspolitikk blir i en FN-rapport fra 2017 karakterisert som apartheid. På Gazastripen er 1, 9 millioner palestinere- mer enn halvparten er barn- innesperret i det som kalles «verdens største fengsel».

Palestina er et bitte lite land og har ingen mulighet til å kaste ut en fiendtlig okkupasjonsmakt. Israel er en av verdens største militærmakter med enorm økonomisk og militær støtte fra USA.

I likhet med Ukraina, trenger Palestina vår støtte og solidaritet. Men i motsetning til Ukraina, får de ingen våpenhjelp av europeiske land.

Likevel er det mange måter å støtte Palestina på. Vi kan f.eks. slutte å kjøpe varer fra okkupantmakten. Ikke kjøpe vin, poteter og frukt fra Israel. Det finnes en mengde varer på markedet som er produsert på palestinsk okkupert land. Ikke av palestinske bønder, men av ulovlige, voldelige israelske bosettere.

Palestinakomité

Det er også veldig mye solidaritet i å melde seg inn i Palestinakomiteen i Romerike og delta i aktiviteter som skal gi informasjon til folk om situasjonen i Palestina.

Hvis du vil engasjere deg eller vite mer om hva som skjer med Palestina, kan du kontakte leder for den nystarta Palestinakomiteen i Romerike, Huda Kayed.

Vis solidaritet med det palestinske folket som lider under okkupasjonen.

Alice Nilsen, Palestina-venn, Råholt