Når det er sol, og «alle» sitter ute i parker og på strender, i store gjenger, og griller, drikker, spiller kubb og fyrer opp høy musikk – da er det mange som føler seg veldig alene. Det blir så synlig om man ikke har så mange rundt seg, at man ikke har en sånn gjeng man kan henge med. Følelsene av utenforskap og ensomhet blir forsterket.

Økning det siste året

Det siste året har vi i Kirkens SOS sett en økning i samtaler om ensomhet, både på telefon og chatte-tjenesten vår. På telefon har ensomhet økt fra å være tema i 27 prosent av samtalene i 2019 til 30 prosent i 2020. På chatten vår, hvor de fleste er under 25 år, har temaet økt fra 14 prosent til 16 prosent. Frem til mai i år handlet hele 19 prosent av samtalene på chatten om ensomhet.

Det er ingen tvil om at vi er mange som har kjent oss litt ekstra alene det siste året. Og vi har nå nok en sommer foran oss som blir annerledes; ting er uforutsigbart, mye er fremdeles stengt, konserter og festivaler blir avlyst.

Mange ringer heldigvis Kirkens SOS når ensomheten blir for tung å bære alene. Våre frivillige stiller opp, dag og natt, hver eneste dag hele sommeren, for å være der for de som trenger noen å snakke med.

– Oppgaven som frivillig handler for meg om noe sterkt livsbejaende, positivt og nødvendig i samfunnet, sier Arne, en av våre frivillige.

– Når mennesker får brutt is og snakket sammen om det som er viktigere enn været, kan det utenkelige skje. At det alltid finnes muligheter for å hjelpe den som ringer inn til å se noe annet enn bare gråvær, er for meg en kjempemotivasjon for å svare på anrop, sier han.

Vet du om noen?

I Kirkens SOS vet vi hvor stor betydning en samtale kan ha. Vi oppfordrer deg derfor til å ta en ekstra samtale i sommer. Kanskje til noen du ikke har snakket med på en stund; en gammel kollega, studievenn, tante, onkel eller bestemor. Vi kan aldri vite hvem som går så alene at de ikke har snakket med noen som helst den dagen. Fordi for mange er dette både flaut og skamfullt å innrømme.

Og hvis du kjenner at du ønsker å gjøre mer for andre, har vi et ekstraordinært behov for flere frivillige nå som følge av økt trykk etter det året vi har hatt. Ved å gå på vakt to ganger i måneden, kan du gjøre en enorm forskjell for de mange der ute som trenger noen å snakke med. Alt du trenger å gjøre er å lytte. Les mer på kirkens-sos.no/frivillig. Du kan også ta kontakt med oss på tel. 979 00 882 eller e-post: [email protected]

Solveig Heier Johannesen, Prosjektmedarbeider, Kirkens SOS Borg/Nittedal