For tiden vises en særdeles energisk og fargerik utstilling i Akershus Kunstsenters andre etasje, der fire norske kunstnere forenes i maleriet som form.
Akkurat som det finnes flere former for dikt, kan vi se ulike former for maleri, fra det klassisk figurative til det abstrakte, fra ensfargede monokromer til installasjoner i rommet. I likhet med poesien kan maleriet ofte beskrive en situasjon, erfaring eller en tankeprosess. Et maleri kan invitere inn i stemninger eller trigge til undring, like mye som det kan være humoristisk og lekent.
– I utstillingen Et maleri er et dikt uten ord møter vi fire kunstnere som på ulike måter fordyper seg i maleriske prosesser, og resultatet er en energipakket og fargerik utstilling, forteller Monica Holmen, prosjektkoordinator ved Akershus Kunstsenter, og understreker at dette er en utstilling som oppleves aller best med egne øyne.
– Det er nesten så man etter en lang dag på jobb, bare kan gå inn i salene og betrakte for eksempel de abstrakte maleriene til Hennie Ann Isdahl, så kommer energien tilbake, fortsetter hun.
Hennie Ann Isdahl arbeider i grenseland mellom maleri, objekt og skulptur. Både farge og materialitet er vesentlige sider av hennes praksis, i tillegg til kaos versus kontroll, forteller Holmen.
– Energien er også påfallende i maleriene til Wendimagegn Belete, men der Isdahl er kontrollert og streng i formen, eksploderer nærmest Belete med en flerfoldig fortellerstemme. Her er det lag på lag på maling, fettstifter, tusj og mye mer. Bruddstykker og referanser til Etiopias historie, Beletes hjemland, er underliggende her.
Holmen forteller videre at i de fargesterke maleriene til Esther Maria Bjørneboe, er det harmoni og komposisjon som står i sentrum.
– Gjennom hele 16 malerier kan vi følge hennes kunstneriske prosess, noe jeg synes er ganske flott og ikke minst raust – her er vi så heldige å få innblikk i en kunstners prosess og utforskning!
Underliggende for utstillingen er en utforskning av maleriet, forteller Holmen. For i dag kan maleri være så mye mer enn bare maling på et lerret.
– Se bare på Kiyoshi Yamamotos særegne arbeider! I et verk maler han på skai, dette tekstilet som imiterer skinn, og i et annet maler han på tynne finérplater fra møbler kjøpt i en bruktbutikk her i Lillestrøm. Resultatene er vidt forskjellige, og viser oss hvilke muligheter som ligger i ulike teknikker.
Nettopp dette med ulike teknikker er noe brukere ved helse- og sosialinstitusjoner i Akershus fylke snart kan få erfare selv. For utstillingen Et maleri er et dikt uten ord er Kunstvisittens produksjon for 2019, og den skal ut på turné etter endt utstilling i kunstsenteret.
– Kunstvisitten er avdelingen i kunstsenteret som sørger for samtidskunst i helse- og sosialinstitusjoner i fylket. Utstillingene følges av kurs og formidlinger, der brukerne får innblikk i kunstnernes arbeider, og selv også får utforske ulike kunstneriske teknikker og medier, forklarer Holmen.
Responsen er utelukkende positiv, for her er det mennesker som kanskje ikke fungerer i det daglige, men som får anledning til å oppleve kunst der de er.
– Det er jo fantastisk hvilken effekt kunst kan ha, både på sinn og intellekt. En skal ikke kimse av det rommet for refleksjon som kan åpne seg i møte med kunst, avslutter Holmen, som håper mange tar turen til kunstsenteret innen 10. februar.
Utstillingen er kuratert av Kirsten Mørck, tidligere leder for avdeling Kunstvisitten. Etter endt utstilling i kunstsenteret, skal utstillingen deles i fire mindre separatutstillinger som skal turnere i helse- og sosialinstitusjoner i Akershus.