Gå til sidens hovedinnhold

Endelig mobildekning: – En ekstra trygghet å vite at man kan få hjelp

Ordføreren er glad for at den populære badeplassen omsider har fått mobildekning.

– Vi har lenge jobbet for å få telefondekning i dette området. Det er en ekstra trygghet å vite at man kan få hjelp hvis man trenger det når man skal ut på tur, og vi er veldig glade for at Telenor nå har fått dette på plass, sier Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim i en pressemelding etter en offisiell markering av at det populære utfartsområdet i Østmarka nå er på mobilkartet.

Folk som bruker marka har lenge etterspurt telefondekning i Østmarka og spesielt området rundt Mønevann, og i september 2019 signerte Lørenskog kommune og Telenor en avtale om et samarbeidsprosjekt for utbedring av nettet for området.

22. juli i år ble nettet skrudd på.

Økt sikkerhet

Mange i Lørenskog bruker Mønevann og Losby til rekreasjon og trening. Både barn og voksne drar inn dit på ski, sykkel og til fots, for å bade eller padle kano. Det har vært en økt bruk av området de siste årene, skriver kommunen på sin nettside.

Medlemmene i Lørenskog Turlag bruker disse løypene mye, og turlagets styreleder Vidar Thorsvik sier at de lenge har savnet telefondekning her.

– For mange er det å ha mobildekning en ekstra trygghet når de er på tur. Området brukes ofte av både barn og voksne, og mobildekning er viktig for å kunne varsle nødetatene om noe skulle skje, eller bare for å bruke online-kart eller Vipps til betaling på hyttene i marka, sier han.

Det har vært noen ulykker i området opp gjennom årene, men fram til nå har det ikke vært så lett å komme i kontakt med nødetatene og man måtte gå langt for å komme til et område med dekning.

– Man kan selvsagt ikke forvente dekning over alt i marka, men dette området er så mye brukt atdekning er helt nødvendig, sier Sidsel Nordhagen, som er kommunaldirektør for styring og virksomhetsutvikling i Lørenskog kommune.

Hun bruker selv marka mye, og er veldig fornøyd med at prosjektet endelig er gjennomført.

Plassert i nødnettmasta

Intensjonsavtalen mellom Telenor og kommunen innebar at kommunen avklarte grunneierforhold og permanent kraftframføring til Nødnett sin mast på Mønekollen. Senderen til Telenor er plassert i denne masta.

Telenor søkte innplassering og ordnet antenner, kabler, samband og radioutstyr. Denne senderen dekker området ved Mønevann, friluftsområder mot Østmarka og områder rundt Halsjøen. Denne masteposisjonen gir spesielt bra dekning, og er utstyrt med radio og antenner forbåde 2G og 4G. Det er benyttet 4G i både 800Mhz-båndet og 1800-båndet, noe som gjør at moderne telefoner vil kunne oppnå svært gode dekningsforhold og høy kapasitet. Det vil allikevel alltidforekomme steder der det rett og slett blir radioskygge og dårlig dekning – på grunn av fjell i mellommottaker og mast, opplyser Lørenskog kommune.

Kommentarer til denne saken