Gå til sidens hovedinnhold

En rotete vaksinestrategi

Leserinnlegg

I Lillestrøm Formannskaps siste møte valgte de en så å si total lammelse av kommunen denne gang under flagget 5A (Forsterkede smitteverntiltak i enkelte kommuner – særlig høyt tiltaksnivå), med enorme konsekvenser for alle i kommunen. I lys av mangel på vaksinering måtte avgjørelsen komme.

MEN ...

Prøver nå regjeringen og helsemyndighetene å skjule opprinnelsen til vaksinefordelingen? Helt klart, det utløsende problemet er ikke vaksinefordelingen, men rotete vaksineleveranser. Ja da, et forsøk på å lappe på det, dyttet de ansvaret ned til kommunene og nå gir regjeringen og helsemyndighetene en ny strategi som tydeligvis gir splittelse mellom kommunene og større usikkerhet blant folk flest ved nye regler og ulike forståelser. Vi ser det klart nå selv innenfor partigrenser og i nabokommuner.

Kort historie.

EU-kommisjonen inngikk i august 2020 en avtale om kjøp av inntil 400 millioner doser av den nye vaksinen. Norge er omfattet av EUs vaksineavtaler med produsentene. Allerede ble det i desember 2020 opplyst av Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström, som forhandler om vaksineinnkjøpsavtaler for EU, at den også sikret Norge vaksiner. Innkjøpene gjøres gjennom et program som er forbeholdt EU-medlemslandene, men alle landene avgir likevel doser til Norge. Det skjer rent praktisk ved at Sverige kjøper inn disse dosene, og så videreselger dem til Norge.

Leveringen av vaksinedoser.

Jevnlig siden den gang har de lovede leveranser blitt redusert og gitt et nasjonalt politisk bilde hvor uenigheten blomstrer.

Bent Høie fortalte den 12. februar i år at Norge KAN vente drøyt 2,4 millioner flere vaksinedoser før sommeren enn man tidligere hadde regnet med. Høres greit ut dette, men vi må være forberedt på at ting ikke blir helt slik det er flagget fra firmaene heller, sier Avdelingsdirektør Line Vold i FHI og sier det fortsatt kan dukke opp overraskelser.

Riktig det, for allerede flere ganger etter dette, senest 24. februar, opplyste Høie at betydelig færre doser vil bli levert. «Det vil alltid være usikkerhet rundt vaksineleveranser. Vi må derfor også i tiden fremover være forberedt på både gode og dårlige nyheter.»

Har vi vært i baklomma på både EU og Sveriges byråkratiske system i denne tiden?

Hva nå?

Nå er det på tide at vi lar helsen til folk flest prioriteres og sørge for at vi får levert den vaksinene vi allerede har bestilt (kanskje betalt på forskudd) samt finne nye leverandører og øke vaksineringen.

Samtidig fremskape en langsiktig strategi for bekjempelse av pandemien som i disse dager har 1-årsjubileum. 1 år og vi har levd i en jojo-verden med en dårlig nasjonal ledelse som tydeligvis ikke har lært noe annet enn en improvisert kortsiktig tilnærming til pandemien.

Vi kan ikke tillate at man tilsynelatende benytter ønsket om tilnærming til EU gjennom deres systemet for å «sikre» seg leveranser av vaksine. Å blande inn politikk har ikke vært riktig når vi nå ser resultatet av en rotete vaksinestrategi.

Dan Viggo Bergtun, president i World Veterans Federation

Kommentarer til denne saken