Gå til sidens hovedinnhold

En abort vil aldri bare handle om kvinnens kropp

Leserinnlegg

Høstens stortingsvalg handler om i hvilken politisk retning landet skal styres de neste 4 årene. De politiske partiene har startet sine landsmøter, og det fremkommer klarere og klarere at høstens valg også blir et verdivalg.

Det kan virke som om det konkurreres i å utvide abortgrensen, Hvor langt ut i svangerskapet skal kvinnen ha rett til selvbestemt abort? Noen mener 18 uker og andre strekker det til det jeg mener er uforsvarlig, 22 uker.

Jeg ble overrasket da Arbeiderpartiet åpnet for 18 uker, men jeg kjente jeg ble både provosert og trist når SV nå mener det er greit at man åpner for selvbestemt abort frem til uke 22.I følge FHI anses et foster som levedyktig i utgangen av svangerskapsuke 22, altså 21 uker og 6 dager.

Dagens abortlov fungerer i hovedsak svært godt, og er en balanse som ivaretar både kvinnens og fosterets rettigheter. Kvinnen skal få bestemme over egen kropp, men fosteret har også krav på økt rettsvern jo mer det vokser og utvikles.Jeg synes derfor det blir svært spesielt at SV kaller sitt forslag «En modernisering» av dagens abortlov, når vernet av et ufødt, og ifølge FHI på grensen levedyktig barn, blir utfordret på denne måten.

Jeg mener det er to avgjørende spørsmål vi må stille oss i denne debatten. Hva er god kvinnehelse, og hvordan kan dette kombineres med å ivareta rettsvernet til et foster som er på grensen til levedyktig. Samfunnets plikt er, etter min mening, og legge til rette for å ivareta både kvinnen og fosteret på best mulig måte.

Det er helt klart viktig å ha respekt for at valget om abort er, eller har vært, veldig vanskelig for mange kvinner. Men en abort vil aldri bare handle om kvinnens kropp.

Amine Mabel Andresen, Gruppeleder, Lørenskog Høyre, Lørenskog

Kommentarer til denne saken