[Nettavisen:] Torsdag morgen skriver Elkjøp i en pressemelding at Erik Sønsterud går av som konsernsjef for Elkjøp Nordic med umiddelbar virkning.

Fredrik Tønnesen er dermed ny konsernsjef med virkning fra i dag. Tønnesen har vært ansatt i Elkjøp siden 2006, og har vært leder for Elkjøp Norge, og nylig som viseadministrerende direktør.

I pressemeldingen skriver Elkjøp at de fortsatt står i en krevende situasjon, og at konsernet står overfor et vanskelig marked, høy inflasjon og «et nådeløst press fra konkurrentene».

– Lykke til

– Det er et stort privilegium å ta over for Erik og lede Elkjøp gjennom denne spennende og utfordrende tiden. Jeg er utrolig imponert over våre kollegers innsats gjennom de siste utfordrende årene. Nå gleder jeg meg til å komme på offensiven, vokse og gjøre virksomheten mer lønnsom. Jeg ser fram til å jobbe med Alex og med kollegene mine her i Norden og i konsernet. Sammen skal vi vise konkurrentene hva vi kan få til, sier den ferske toppsjefen.

Avtroppende sjef, Sønsterud, sier at han har hatt det veldig fint i Elkjøp, men at tiden har kommet for å gi stafettpinnen videre:

– Jeg er stolt av å ha bidratt til å bygge grunnlaget til Elkjøps langvarige suksess, og jeg ønsker Fredrik og alle de fantastiske kollegene mine lykke til, sier Sønsterud.

«Nådeløs konkurranse»

Konsernsjef i Elkjøp-eierCurrys, Alex Baldock, sier at de ikke er fremmed for tøffe markeder og konkurrenter som ønsker å utfordre selskapets markedsposisjon.

– Konkurransen i Norden kan være nådeløs … Nå må vi strekke oss enda lenger for å yte slik vi ønsker.

Han sier videre at Tønnesen har bevist at han har egenskapene som trengs for å ta Elkjøp videre.

– Jeg vil takke Erik Sønsterud for hans dedikerte lederskap i en krevende tid, samt for hans sentrale rolle i å legge et grunnlag som vi nå kan bygge videre på. Jeg ønsker Erik lykke til videre. Når Fredrik begynner på dette nye kapittelet for Elkjøp, gjør han det vel vitende om at han har hele konsernet i ryggen, sier Baldock.

Nedbemanning

Tidligere i år meldte Elkjøp at de skal redusere personalkostnadene med omtrent 12 prosent, og noen butikker skal avvikles.

Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvor mange årsverk dette gjelder, eller hvilke butikker som stenges, sa de til E24 den gang.

– Det er en krevende tid for varehandelen med en ekstrem situasjon på pris og margin, sa administrerende direktør Linda Frid Andresen i Elkjøp til E24.

I løpet av 2022 ble det gjort flere tiltak for å redusere kostnadene og effektivisere driften, men dette har ikke vært nok.

Konsernet Elkjøp har totalt rundt 11.000 medarbeidere i Norden. Ifølge egne nettsider har selskapet 4.000 medarbeidere og rundt 150 butikker i Norge.