Thora er ikke som alle andre 104-åringer

FORNØYD BURSDAGSBARN: Thora Margrethe Karlsen (104), trives med å bo alene, men syns det er godt å få familie på besøk. Her sammen med nevø Arne Sage. Alle foto: Hanna Gjelsvik Berg

FORNØYD BURSDAGSBARN: Thora Margrethe Karlsen (104), trives med å bo alene, men syns det er godt å få familie på besøk. Her sammen med nevø Arne Sage. Alle foto: Hanna Gjelsvik Berg

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

En utrolig stahet og et ønske om å ta vare på seg selv. Dette mener Thora Margrethe Karlsen er oppskriften for å bli en av Norges eldste.

DEL

Det er Thora Margrethe Karlsens 104-årsdag. Sønnen og svigerdatteren er i full gang med matlagingen, mens Thora tar i mot bursdagshilsner. Telefonen ringer i et sett, og med høytaleren på, sender barnebarn og søsken deres beste hilsner. 

– Vi har nettopp fått en spesiallaget telefon med bedre høytalere. Når vi ringte henne før hadde hun øvet inn alt hun skulle si, siden hun ikke hørte hva vi svarte. Nå er det bedre, sier sønnen, Rolf Karlsen (80).

Selv om hørselen er minimal, er humøret på topp. Hvis hun ikke skjønner hva man sier, smiler hun bare.

– Man må prøve å ta livet litt lyst og ta det som det kommer, sier Thora.

Strømmer til med familie

Thora har bodd i boligen sin på Skedsmokorset i 16 år. Håpet er å bo der til hun ikke lenger kan gå. Etter samboeren døde for seks år siden har hun bodd alene.

Store malerier henger på veggene, sammen med bilder av barnebarn. Klokken passerer tolv, og selv uten invitasjoner på bursdagen, strømmer det til med familie. De skal feire 104-åringen.

– Har ikke jeg en sprek tante?, smiler Arne Sage (81), mens han klemmer rundt Thora.

Liker ikke syke folk

Og hun er sprek. Både matlaging og vasking gjør hun selv. Det er bare dusjing og medisiner helsepersonellet gjør for henne. Ellers skal hun klare seg selv.

– Hun har vært på avlastingshjem tre ganger før. Da har hun brukket noe, og går på krykker. Hvis hun er der mer enn en uke, blir hun rastløs, sier Rolf.

Thora liker ikke å se syke mennesker. Det gjør henne trist og er noe hun prøver å unngå. Hvis hun er ustø, blir hun nervøs. Da er det en fare for å falle og bli innlagt.

– Jeg går alltid rundt med alarmen min. Og så lenge jeg kan støtte meg på rullatoren min, går det fint, sier hun.

Ensformig hverdag

Datteren til Thora bor i Namsos, og med lang reisevei har hun ikke sett datteren på et par år. Sønnen bor i Tønsberg, og en uke i måneden flytter han og konen inn hos Thora. Det er hun glad for.

– Det blir lange dager når man sitter helt alene. Det er sjeldent noen går i gatene, så det blir litt ensformig. Da er det godt å få besøk, sier hun.

Helsepersonell besøker henne hver morgen og kveld. Da passer Thora på å se fin ut.

– Jeg syns det er så koselig at hun liker å pynte seg. Hun er fremdeles forfengelig, smiler svigerdatteren, Anne-Marie Karlsen (81).

Kan ikke bare sitte stille

Selv med lage dager står hun alltid opp tidlig – helst klokken syv. Kaffe og brød blir inntatt mens avisen leses.

Hun forteller at det er viktig å kose seg, og ikke bare sitte stille. Thora mener at det er på denne måten at hun har blitt så gammel.

– Jeg er fryktelig viljesterk, og har alltid jobbet mye. Man kan ikke bare sitte i sofaen, men man må bli med på ting, sier hun.

Artikkeltags