Vil filme kanditatene under eksamen

Eivind Kårbø, leder i Akershus FpU, og Arne-Rune Gjelsvik, leder av hoveduvalg for utdanning i Akershus fylke

Eivind Kårbø, leder i Akershus FpU, og Arne-Rune Gjelsvik, leder av hoveduvalg for utdanning i Akershus fylke Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Elever og studenter skal kunne kreve å få muntlig eksamen filmet, foreslår Eivind Kårbø, leder i Akershus FpU, og Arne-Rune Gjelsvik, leder av hoveduvalg for utdanning i Akershus fylke.

DEL

– Muntlig eksamen er i dag en eksamen det er vanskelig å klage på ettersom sesjonen ikke blir filmet. Dersom eleven føler seg urettferdig behandlet av sensor, er situasjonen slik at man ikke kan klage på samme framføring, sier Kårbø og Gjelsvik i en pressemelding etter helgens årsmøte i Akershus FrP.

Kårbø og FpU tok opp saken på årsmøtet og fikk enstemmig støtte til forslaget der.

– Vi vil fremme forslaget i fylkeskommunen, og så håper vi de andre partiene støtter oss på å bedre elevenes rettigheter, sier Arne-Rune Gjelsvik, som også håper dette blir praksis på høyskoler og universiteter.

Å klage på eksamensresultatet etter muntlig eksamen er vanskelig i dag, i og med at man ikke kan dokumentere prestasjonen sin etter en muntlig eksamen.

– Er dette et stort problem?

– Ikke for flertallet, for de fleste klager ikke. Men for de få som gjør det og som føler at de gjorde en god prestasjon som eksamensresultatet ikke gjenspeiler, er det viktig. Da kan man få en ny vurdering ut fra hva som faktisk ble sagt under eksamen. Det blir mye stress og tidsbruk for elevene hvis man må gå opp på nytt.

– Hvor mye vil det koste?

– Vi har ikke regnet på det. Dette må vi få en sak på hvis vi får flertall for forslaget, hvor det aspektet tas med. Men vi mener det bør løses på en enkel og grei måte teknologisk, sier Gjelsvik.

Han ser for seg at opptakene lagres til klagefristen har gått ut.

– Ser du for deg noen innvendinger mot å filme eksamen?

– Det kan det sikkert være, men jeg kan ikke se at det skulle være noen store motforestillinger mot det. Hvis man får en aksept og tillatelse til det, har elevene den sikkerheten at eksamensprestasjonen er dokumentert.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken