Eirik Jensen: De har spyttet på juryen

Eirik Jensen var meget resignert da han møtte pressen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Eirik Jensen var meget resignert da han møtte pressen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Eirik Jensen anker avgjørelsen fra fagdommerne i Borgarting lagmannsrett, som bestemte at saken mot ham skulle behandles på nytt.

DEL

Eirik Jensen var meget skuffet da han møtte pressekorpset etter at fagdommerne hadde satt juryens kjennelse til siden.

– Det skulle jo gås en runde på korrupsjonsbiten i morgen, men det fikk vi jo ikke anledning til. Jeg syntes det egentlig på en måte er å, for å si det på enkelt norsk, spytte på juryen, det lagmannsretten nå har gjort, uttalte en resignert og skuffet Eirik Jensen til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett hadde satt juryens kjennelse til side.

Tung periode

– Hva skal man si? Jeg er jo skuffet, selvfølgelig. Dette har blitt en prestisjesak, og det er ikke jeg som har gjort den til det, sa Jensen, før han svarte følgende på spørsmål om hva han mente med at det hadde blitt en prestisjesak:

– Jeg våger den påstanden. Dere får reflektere.

– Nå blir det ytterligere en tung periode, og å prøve å forberede seg mentalt og være klar til en runde til, det vet jeg ikke hvordan går, fortsatte Jensen.

Samvittighetsfull jury

På spørsmål om dette var det verste resultatet for Jensen, svarte han kort:

– Ja, selvfølgelig.

Han utdypet:

– Jeg har veldig liten tro på rettssystemet. Prinsippet er at du skal dømmes av likemenn, dine egne. De gjorde det samvittighetsfullt. Det har du sett på tidsbruken. At det blir en tilsidesettelse er helt uforståelig for meg, med det prinsippet i bunnen. Da er det klart at jeg reagerer.

Anker til Høyesterett

Mandag ble Jensen først kjent skyldig av lagmannsrettens jury i grov korrupsjon, men ikke skyldig i medvirkning til innførsel av narkotika. En drøy time senere besluttet fagdommerne å sette juryens avgjørelse til side.

Dermed ligger det an til ny rettssak, med mindre Jensen vinner fram med sin anke i Høyesterett. Høyesterett skal vurdere om avgjørelsen i lagmannsretten er ugyldig eller ikke.

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig, sa Elden etter at fagdommerne hadde kommet med sin beslutning.

Advokat John Christian Elden uttaler seg til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett setter til side juryens kjennelse i Jensen-saken. Juryen kjente Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, og ikke skyldig i medvirkning til i hasjinnførsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Advokat John Christian Elden uttaler seg til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett setter til side juryens kjennelse i Jensen-saken. Juryen kjente Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, og ikke skyldig i medvirkning til i hasjinnførsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

– Dette er en lite verdig sorti av juryordningen. Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, fortsatte Elden.

Lettet

Jensen var i utgangspunktet lettet over juryens konklusjon.

– Han var lettet for å bli frifunnet for narkotikaforholdene, som var det mest alvorlige i denne saken, men han var naturligvis ikke fornøyd med å bli dømt for å eventuelt ha mottatt en ytelse i form av å få pusset opp badet, sier Elden.

Han omtaler avgjørelsen som «veldig spesiell».

– Dette er en ren bevisvurderingssak, hvor det ikke er juridiske spørsmål det baserer seg på, men hvor juryen er plukket ut for å foreta den bevisvurderingen. Det å sette avgjørelsen til side, er en mulighet fagdommerne har i særlige tilfeller, vi mener det ikke skulle vært benyttet her, sier Elden.

– Underlig seanse

Jensen-saken var den siste saken i norsk rettsvesen med jury, etter at ordningen ble vedtatt avskaffet.

– Det har vært en underlig seanse, når man har brukt så lang tid på at lagretten skal treffe en avgjørelse. Juryen har hatt en samvittighetsfull drøftelse, dag etter dag, i samsvar med hva de ble rettsbelært om og bedt om å gjøre. Så kommer de tilbake, gjør jobben sin, og så får beskjed om «sorry, men den jobben dere har gjort var helt unødvendig, fordi vi mener noe annet», sier Elden.

Han sier at hans klient er skuffet.

– Det er klart han er svært skuffet over avgjørelsen fra fagdommerne, det hadde han ikke sett komme. Særlig ut fra rettsbelæringen, som i stor grad var enig med ham i hva som ikke var ført som beviser i saken, sier han.

Justisministeren vil ikke kommentere Jensen-avgjørelsen

Justisministeren vil ikke kommentere Eirik Jensen-avgjørelsen før det foreligger en rettskraftig dom i saken. Riksadvokaten «tar avgjørelsen til etterretning».

Mandag ble den tidligere politimannen Eirik Jensen først kjent skyldig av lagmannsrettens jury i grov korrupsjon, men ikke skyldig i medvirkning til innførsel av narkotika. En drøy time senere besluttet fagdommerne å sette juryens avgjørelse i narkotikadelen av saken til side.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommer ikke til å kommentere Jensen-saken før det foreligger en rettskraftig dom i saken. Det opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

– Riksadvokaten tar avgjørelsen til etterretning, utover det henviser vi til aktoratet (Spesialenheten) for eventuelle kommentarer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas ved Riksadvokatembetet.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken