Dampende suppeskåler settes på bordet i Jøndal gårdsbakeri. Klotene flyter i glinsende kraft med biter av gulrot og kål. I dag er det Inger Johanne Christensen, Ingvild Sandholt og Anne Marie Smedsrud fra Eidsvoll Bygdekvinnelag som serverer.

– Suppa er god og næringsrik. Hvis du bruker buljong er den rask og lettvint å lage, og den inneholder grønnsaker som er tilgjengelige året rundt, oppsummerer Sandholt.

Gammel oppskrift

Derfor har bygdekvinnelaget kåret dette til bygdas tradisjonsmatskatt. Den opprinnelige oppskrifta kommer fra ei håndskrevet kokebok fra 1900-tallet funnet på Dokken.

– Nå blir ikke denne oppskrifta liggende i en skuff, konstaterer Sandholt fornøyd.

Bygdekvinnelaget har nemlig startet et samarbeid Jøndal gårdsbakeri i Eidsvoll sentrum, som allerede satser på supper.Innehaver Stina Wiker lover å servere klotsuppe minst en gang i uka. Oppskriften skal hun også dele ut. Bygdekvinnene håper kanskje noen kan bli inspirert til å prøve å lage den hjemme også.

Lokale kåringer

Matskattkåringen er satt i gang av bygdekvinnelaget sentralt, for å samle inn oppskrifter fra hele landet til nettstedet Norsk tradisjonsmat.

Her kan man lese om tradisjonsmaten som bærer av historier om folk og lokalsamfunn, og verdier verdt å ta vare på

– Det handler om røtter, om hva forfedrene våre gjorde, sier Inger Johanne Christensen.

Databasen inneholder alt noen oppskrifter fra Romerike; toscakake og risgrøt fra Udnes, «muffeluffer» (lapper) fra Aurskog-Høland, rådyrsteik fra Sørum og flesk og kålrotstappe fra Skedsmo.

Vanlig i hele landet

– Mmm, godt! utbryter Tilde Laugen Litsheim (6) fra Gullverket.

Hun og tvillingsøster Eline smaker ivrig på suppa, og de har fått noe liknende før, hos mormor på Styri.

– For femti år siden ble nok denne typen suppe spist i hele Eidsvoll. Den var sikkert vanlig i hele Bygdenorge, tror Ingvild Sandholt.

Lite stolthet?

Før kåringen gikk lokallaget i Eidsvoll bredt ut og ba om oppskrifter, men de synes ikke de fikk inn mange kandidater.

– Folk tror kanskje ikke oppskriftene deres er av interesse. Kanskje er vi litt for lite stolte av den tradisjonelle norske maten, undrer Ingvild Sandholt.

De tre bygdekvinnene er i hvert fall stolte tradisjonsbærere. I førjulstida lages blant annet blodkklubb, leverpostei og leverkaker, lefse og sylte.

– En del av tradisjonene faller nok bort med meg, tror Christensen.

– Vi burde holde tradisjonsmatkurs, vi! sier Ingvild Sandholt.