– Jeg har nesten ikke sett på det på tv, det har jeg ikke hatt tid til. Men jeg liker konseptet, og syns jeg er veldig heldig som har fått denne jobben, det er bare å kaste seg i det, sier May-Lis Ekstrøm Hoel.

Når innspillingen av Farmen starter i august, er det nemlig Ekstrøm-Hoel som er med på å utforme deltakernes ukeoppdrag.

– Det er et engasjement på fem måneder, og jeg begynte forrige mandag. Jeg har allerede begynt planleggingen, selv om oppdragene skal by på utfordringer, må det jo også være gjennomførbart, sier 49-åringen, som ikke er helt ukjent med gårdslivet privat heller.

Ble oppfordret til å søke

Hjemme på gården Hoel Vestre i Eidsvoll har hun tidligere drevet en behandlingsstall for hester. I dag driver hun enkeltmannsforetaket Loftet, en gårdsbutikk der Ekstrøm Hoel har laget mye av det som selges.

– Heldigvis har jeg flinke folk som kan drive butikken mens dette pågår, sier hun.

Det var ei venninne som oppfordret henne til å søke jobben, og Ekstrøm Hoel gleder seg til å vise fram bygdas spennende lokalhistorie.

– Mange forbinder historien vår med Eidsvollsbygningen, men vi har langt mer å vise fram, sier hun.

Gull i grønne skoger

Ekstrøm Hoel vil bruke nærmiljøet aktivt.

– Vi har en spennende lokal industrihistorie i Gullverket. Jeg vil hente mye informasjon og inspirasjon fra nærmiljøet til ukeoppdrag. Først må jeg finne ute hva som ble gjort den gangen, om det er gjennomførbart i dag, og om hvordan det skal utføres praktisk, sier hun.

Skal finne tidsriktige dyr

Når innspillingen av Farmen starter i august, har Espen Mørch Andersen, som opprinnelig er fra Lørenskog, igjen jobben som dyreansvarlig.

– Jeg skal finne egnede dyr, og tilse at bygninger, inngjerdinger og alt som skal brukes til og av dyra der inne er dyrevernsmessig forsvarlig og etter forskriftene, sier Mørch Andersen.

Gleder seg til høsten

Under innspillingen vil han også ha det daglige ansvaret for dyrenes ve og vel i samarbeid med deltakere og produksjonen.

– Jeg gleder meg til innspillingene begynner og «Farmen-sirkuset» er i gang, sier han.

Mye av jobben er å finne tidsriktige dyr tilpasset livet inne på gården i Eidsvoll.

Utfordrende jobb

Dyrene skal også ha en psyke og et bruksområde som er tilpasset livet inne på Farmen. Dyrehelse og sikkerhet er høyt prioritert under innspillingen.

–Det er ikke bare lett å finne hester som kan gå med alt av redskap og kuer som har utmjølkingsegenskaper og spener som er tilpasset håndmjølking – men vi klarte det i fjor, og vi klarer det nok i år også, sier Mørch Andersen.

6.000 søkere

Snart flytter 14 realitydeltakere inn ved Løntjernbråten i Eidsvoll for å leve slik som folk gjorde for 100 år siden. Over 6.000 har søkt om å få delta, men først skal det investeres i milli-onklassen for å få huset i gammel stil.

– Jeg vet ikke akkurat hva regningen blir for å lage Farmen ferdig før vi starter innspillingen, men dyrt blir det, sier programleder Gaute Grøtta Grav i en artikkel på TV 2.

Produksjonen av Farmen koster kanalen mellom 30 og 35 millioner kroner.