Gå til sidens hovedinnhold

Klor i vannet også i Råholt Bad

Allergikerne reagerer

Artikkelen er over 6 år gammel

RÅHOLT: Nå blir det klorvann i det som hittil har vært Romerikes eneste klorfrie badeanlegg. Lokallaget av Astma- og allergiforbundet reagerer kraftig.

Det er innsparinger som er årsaken til at det nå blir omlegging til klor på Råholt Bad.

Hittil er det blitt benyttet PoolSan og Regenerator, som er en ionisk oppløsning som inneholder kopper, sølv, sink, aluminium og gull, i bassengene på både Råholt Bad og i Eidsvollhallen.

Det klorfrie alternativet har imidlertid kostet, og kommunen anslår at man vil spare 400.000 kroner årlig på å bytte fra PoolSan til klor.

– Tragisk!

– Det er trist og tragisk at det ikke blir tatt hensyn til folk som ikke tåler klor, samt dem med eksem og psoriasis, mener leder av Øvre Romerike Storlag i Astma- og allergiforbundet, Solveig Pleym Øien.

Hun støttes av svømmegruppa i lokallaget som svømmer på Råholt Bad to ganger i uka.

– Jeg vet om allergikere som kommer langveis fra for å svømme i det klorfrie vannet her. Før budsjettbehandlingen sendte vi brev til både kommunen og Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne om hvilke konsekvenser en slik omlegging vil kunne få, men vi er altså ikke blitt hørt, sier en oppgitt Øien.

– Nå kan det hende at noen i svømmegruppa vår etter hvert vil falle fra. Men det er jo heller ingen andre alternativer i området. I tillegg vil jeg tro at klor sliter mer på anlegget enn det PoolSan gjør. Jeg tror kanskje dette kan føre til at badet mister kunder.

Det tror imidlertid ikke daglig leder ved Råholt Bad, Jan-Christian Ulleberg.

– Jeg er ikke redd for at badet vil miste kunder. Jeg tror at mange av dem som reagerer på at vi nå legger om til klor vil prøve å bade her likevel. Klor i seg selv er ikke bra, men vi snakker her om en meget fortynnet mengde. Målet er jo å bruke minst mulig klor i vannet, påpeker han.

Fungerer likt

Ulleberg forklarer at PoolSan og klor i praksis fungerer på samme måte.

– Begge dreper bakterier. Men PoolSan koster mye mer.

Råholt Bad har benyttet PoolSan i sine bassenger siden åpningen i november 2012. Bare i boblebadene har man lagt om til klor. Badet var det første store klorfrie anlegget her til lands.

Håper på rask prosess

– Jeg er stolt av at vi i en så liten kommune valgte å satse på PoolSan. Samtidig ser jeg jo at dette er kostbart. På en annen side sliter klor i langt større grad på anlegget, sier Ulleberg som har jobbet som svømmeinstruktør ved omkring 15 badeanlegg i Oslo og Akershus.

– Og det er klor overalt. Klor er rimeligere og mer velprøvd. Vi vil bli en del av et større teknisk miljø ved å gå over til klor.
Ulleberg håper nå at publikum vil merke minimalt til kloromleggingen.
 

Råholt bad
 

  • Kommunalt bad som åpnet dørene i november 2012.
     
  • Første store badeanlegg i landet som benyttet PoolSan i stedet for klor.
     
  • Hadde 94.207 betalende gjester i 2014. Det var 2.000 flere enn året før.

Må spare penger

– Vi må forholde oss til kommunestyret, sier prosjektleder for Råholt bad.

– Det er ikke satt noen endelig dato for omlegging til klor på Råholt bad, men vi jobber med saken, sier avdelingsleder for prosjekt- og planavdelingen i Eidsvoll kommune, Steinar Reinsberg.

Reinsberg bekrefter at man vil spare 400.000 kroner årlig ved å legge om fra PoolSan til klor på Råholt bad og i Eidsvollhallen.

– Forventer dere reaksjoner?

– Noen vil nok savne det klorfrie alternativet, men vi må forholde oss til kommunestyrets avgjørelse om å spare penger.

– Vil ikke klor slite mer på anlegget enn PoolSan?

– Vi er klar over usikkerheten rundt dette i regnskapet. Vi vet ikke hvor aggressivt kloret vil være i forhold til PoolSan.

Kommentarer til denne saken