Gå til sidens hovedinnhold

E16 –tenk helhetlig

Leserinnlegg

Kan se ut som om noen har glemt helheten med E16. E16 er en Europavei som går mellom Bergen og Gävle (Sverige) i Skandinavia. Om man ser geografisk på det, så går veien innom Gardermoen. Men pga historiske årsaker med to rare avstikkere til Sandvika og Kløfta.

Det er interessante med en debatt der kommunene Kongsvinger, Nes, Sør-Odal og Ullensaker bare tenker lokalt og på seg selv bare. Men hva hender om Norske stat om 5, 10, 15 år kommer fram til at dette er en viktig vei som må går der de bestemmer og ikke der kommunene Kongsvinger, Nes, Sør-Odal, Ullensaker og fylkeskommunen Viken vil?

Det finnes et tanke som sier at handle smått innebærer å tenke stort. Men når det gjelder E16 ser det ut til at handle smått innebærer at tenke mindre og at mitt teppe er viktigere enn alle andres. Og i hele saken finnes det andre veier som har eller får problemer ved valgte traseer. Det burde kanskje vært en helhetlig tenkning om veier i hele området. Men nei, her gjelder tanken stykkevis og delt som vanlig i norsk veibygging. Til dette kommer og at veibygging skal være billig. Veibygging er aldri billig, og hvordan det er viktig at spare noen millioner her og der for å gjøre veier dårligere istedenfor veldig gode, er meg en gåte.

Og hvorfor E16 må bygges som motorvei, er og et stort spørsmål. Hensyn til kvikkleire, dyrket mark og bebyggelse er viktig og et prisspørsmål. Men som sagt, i denne debatten er min tova viktigere enn helheten. Med denne saken bevises ordene fra Bjørnson som i sin tid benyttet spissformuleringen «Skitt i Norge, leve Toten!»

Men bytt ut Toten med den kommune du vil, og alle debatt innleggfaller på plass! Men veien blir ikke bedre for det.

Thomas Bengtsson, Jessheim

Kommentarer til denne saken