Farlig hjerteorm funnet hos hund

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En klassisk hjerteorm er funnet hos en hund i Kristiansand. Parasitten er en av de Mattilsynet frykter mest.

DEL

(NTB): Hunden kom til Norge fra et senter for gatehunder i Spania. En privatperson i Kristiansand kjøpte hunden av en kommersiell importør forrige uke. Den hadde gyldig pass, rabiesvaksine og behandling mot revens dvergbendelorm.

Regelverk

Selv om alle papirer tilsynelatende var i orden, oppsøkte hundeeieren likevel veterinær dagen etter å ha mottatt hunden.

Veterinæren fikk mistanke om at det dreide seg om ulovlig kommersiell import, og tok kontakt med Mattilsynet for en vurdering. Det ble raskt brakt på det rene at regelverket for import ikke var fulgt.

Hunden ble avlivet, og obduksjonen viste at den hadde klassisk hjerteorm.

Foreslår forbud

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) sier i en kommentar til NTB at han holder på å utarbeide et forslag om forbud mot import av gatehunder som snart skal fremmes på Stortinget.

– Denne saken viser hvor viktig det er å få på plass et forbud mot import av gatehunder. Senterpartiet vil legge fram et forslag om forbud nå i høst, sier han.

Pollestad kaller import av gatehunder galskap som kan true både folke- og dyrehelsen.

– Derfor haster det med å stramme inn. Dersom bakterier, parasitter og sykdommer kommer til Norge, vil det være svært vanskelig å bli kvitt det, sier han.

Han mener at import av gatehunder enten er drevet av kyniske importører eller av naiv misforstått godhet.

– Ingen av delene fortjener beskyttelse, sier stortingsrepresentanten.

Fryktet parasitt

Mattilsynet uttaler at parasitten er en av dem som de frykter mest.

– Funnet viser at å kjøpe en gatehund kan bety å utsette andre dyr for stor helsefare, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet.

De mener likevel at det ikke er fare for smitte til andre hunder i Kristiansand. Tilsynet venter nå på svar på om hunden var beskyttet mot rabies. I tillegg ble den undersøkt for parasitter.

Tilsynet har i en årrekke advart mot å importere gatehunder hit til landet.

– Import av gatehunder betyr mangedoblet risiko for at vi får nye virus, bakterier eller parasitter som gir sykdommer hos både dyr og mennesker i Norge. Det er ikke alt som er lov som er lurt, sier han.

Artikkeltags