Denne undulaten ble funnet ute i Lørenskog. Er den din?

Slik så tamfuglen ut da den ble funnet ved Ahus første nyttårsdag.

Slik så tamfuglen ut da den ble funnet ved Ahus første nyttårsdag. Foto:

Undulaten «Gul» har trolig blitt skremt av nyttårsraketter og rømt fra hus og hjem. Nå etterlyses eieren.

DEL

Undulaten, som har fått det midlertidige navnet «Gul», har mest sannsynlig aldri hatt en mer opplevelsesrik og dramatisk nyttårsaften. For mens nyttårsrakettene smalt som verst, var tamfuglen ute på vift i det fri. Da den ble funnet etter nyttårsaften, var den svært bortkommen.

– Den var fryktelig sulten og veldig medtatt. Den ville ikke overlevd lenge, sier Mona Dahl, styremedlem i Dyrebeskyttelsen i Lillestrøm og Omegn.

Rakettoppskytingen har også resultert i at hunden Kompis på Enebakk forsvant, og i Nes ble en tam ilder funnet på årets siste dag. Les mer om dette lenger ned i saken.

På bedringens vei

Første nyttårsdag fikk Dyrebeskyttelsen i Lillestrøm en henvendelse av de sjeldne slag. En dame tok kontakt etter å ha funnet en undulat like utenfor Ahus i Lørenskog.

Den lille tamfuglen var tydelig sliten og medtatt der den satt på bakken, noe som gjorde det mulig å fange den. Dahl er sjeleglad for at damen de fikk henvendelsen fra, faktisk tok grep.

– Den så veldig pjusk inn da den kom inn til Dyrebeskyttelsen. Det er helt utrolig at den ble funnet og at noen brydde seg. Mange hadde sikkert bare gått forbi den, selv om de tydelig så det var en tamfugl, sier hun.

Undulater, som opprinnelig er fra Australia, ville neppe overlevd lenge i vinterkulda uten tilgang på mat og drikke, mener Dahl.

Heldigvis er den lille krabaten på bedringens vei, og er satt i midlertidig fosterhjem til en eventuell eier melder seg.

Tror den har rømt

Styremedlemmet forteller at det er svært sjeldent at de har slike type saker, og at de bare én gang tidligere har vært borti lignende. Blant annet fordi undulater og andre fugler er vanskelige å både fange og oppdage ute i det fri.

Dyrebeskyttelsen har på flere sider i sosiale medier etterlyst en eventuell eier, men så langt har ingen meldt seg.

Dahl vil ikke spekulere i om fuglen er satt fri med vilje, eller om den er en rømling. Hun har likevel en teori om at den har blitt skremt.

– Ettersom den ble funnet etter nyttårsaften, kan den ha blitt skremt av raketter og kommet seg ut ved et uhell. Folk har gjester og dører og vinduer står åpen.

Kompis borte siden nyttårsaften

Undulaten er ikke den eneste som er meldt savnet av kjæledyr etter nyttårsfeiringen. På Flateby i Enebakk har hunden Kompis vært forsvunnet siden nyttårsaften. Matmor Janneche Christina Duestad forteller at den ni måneder gamle hunden ble skremt av raketter, og løp bort i panikk.

– Han har stukket av noen ganger før, men denne gangen har han vært borte i veldig mange flere timer. Siste observasjon av han er gjort rundt klokken 22.00 på nyttårsaften, litt lenger ned i feltet ved der vi bor.

Kompis er svart, brun og hvit. Han er en blanding av golden retriever og staff, og kan minne litt om en schæferhund i utseende, ifølge Duestad. Han er leken, men lyder navnet sitt.

– Vi er veldig bekymret. Nå er han ikke bare ute på eventyr, nå er han redd. Vi håper så klart Kompis lever og at han finner frem til noen mennesker, sier matmoren, og legger til at hun sammen med mannen sin og flere andre frivillige, skal lete videre etter Kompis torsdag ettermiddag.

Har du sett Kompis? Ring Janneche Christina på telefon 91187213.

Fant ilder

Også Atle Sefring på Rånåsfoss fikk seg en overraskelse da han gikk tur på nyttårsaften og fikk øye på en ilder.

Foto:

– Flere hadde visst lagt merke til den. Det sto en stokk fra rekkverket og ned mot vannet like ved demningen. Da vi tittet ned, lå det en skapning og sov rett ved siden av stokken. Vi mistenkte det var en ilder, for vi har hatt en sånn før, sier han.

Etter hvert samlet flere folk seg, og en av dem hadde med mat og et tau, da han hadde sett ilderen tidligere på dagen. Det ble riktignok dramatisk da Magnar, mannen med tauet, skulle klatre ned for å hente ilderen.

Denne ilderen ble funnet på Rånasfoss.

Denne ilderen ble funnet på Rånasfoss. Foto:

– I et øyeblikk mistet han fotfeste, men klarte å hente seg inn. Det kunne blitt skummelt da vannet var meget kaldt med strømninger og det er demning like ved. Da Magnar var nede, kom ilderen rett til han og virket glad for å bli reddet, forteller Sefring, og legger til at den bar preg av å være sliten, men i god form.

Via Facebook har de forsøkt å finne eieren, men uten hell så langt. Dette til tross for at innlegget er delt 71 ganger.

– Ildere kan vandre langt og klarer seg fint så lenge det ikke blir for kaldt. Vi blir ikke forundret om eier bor et stykke unna, ei heller rett i nærheten.

Ifølge Sefring er ilderen chippet med utenlands nummer, og av den grunn får de heller ikke opplysninger om eieren.

– Vi overtar ilderen i påvente av at eier melder seg, og håper sosiale medier kan bidra til å nå riktig eier i nær fremtid, sier han.

Sjeldent gjenforent med eier

Dahl i Dyrebeskyttelsen i Lillestrøm forteller at det er utfordrende å gjenforene dyr med eierne sine, og at det i fåtall av sakene faktisk skjer.

– Før jul fikk vi en henvendelse om en katt som hadde gått ute i to år, på samme sted. Den er fryktelig redd, men veldig kosete. Det betyr at den må ha hatt et hjem, men den er verken ID-merket eller kastrert. Det er veldig sjelden vi klarer å få dyrene tilbake til eierne sine og det er veldig trist. Mange savner dyrene sine. Flere dyreeiere er eldre, og tenker ikke på å lete gjennom de ulike etterlysningssidene for kjæledyr på nett. Blant annet dyrebar.no, opplyser hun.

– Min oppfordring til katteeiere i 2020, er å ID-merke og kastrere dyrene sine. Det er veldig trist at folk ikke skjønner viktigheten av dette, avslutter hun.

Artikkeltags