Hvis du begynner allerede nå, kan nyttårsaften bli en helt ny opplevelse for hunden din

Begynn nå: – Med gode forberedelser øker sjansen for en gledelig feiring, både for tobeinte og firbeinte, sier veterinær Rune Næverdal på Skedsmo Dyreklinikk.

Begynn nå: – Med gode forberedelser øker sjansen for en gledelig feiring, både for tobeinte og firbeinte, sier veterinær Rune Næverdal på Skedsmo Dyreklinikk.

Artikkelen er over 3 år gammel

Mammaduft kan gjøre nyttårsaften til en bedre opplevelse både for deg og hunden din.

DEL

– Vi blir vi nedringt av folk som vil ha hjelp til hvordan de kan berolige hundene og kattene sine rett før nyttårsaften. Da er det stort sett bare medisiner som kan hjelpe. Hvis de tar kontakt allerede nå, kan vi tilby en hel pakke med råd som gir en mye bedre effekt, sier veterinær Rune Næverdal på Skedsmo Dyreklinikk.

Mammaduft beroliger

For istedenfor medisiner, er det mange ting som kan hjelpe engstelige hunder og katter når rakettene hyler mot himmelen.

– Hvis man er ute i god tid, kan man forebygge mye før nyttår. Vi har egne cd-er med rakettlyder. Hvis man spiller lyden av raketter hver dag i ukene før nyttår, og gradvis øker volumet, vil ofte dyrene venne seg til lyden. Vi har også duftstoffer som tilsvarer det duftstoffet tispa produserer under svangerskapet. Dette kan virke beroligende også på voksne hunder, forteller han.

Duftstoffet plugges inn i stikkontakten, og dekker et rom på cirka 50 kvadratmeter.

– I tillegg til lydfiler og duft, er det også mange ting man kan gjøre i hjemmet. Man kan gå lang tur og gi hunden mat i god tid før rakettstart. Å være sliten og mett er positivt, forklarer veterinæren.

Ny munngel

Disse rådene kan det i noen tilfeller være nok til at hunden føler seg tryggere på nyttårsaften.

– I tillegg har vi veldig god erfaring med en munngel som man gir hunden. Vi bruker denne istedenfor angstdempende medisin i form av piller, som vi brukte før, sier han.

Elin Syversen hadde god effekt med munngel på hunden Petter under feiringen i fjor.

– Jeg ønsket ikke å gi sprøyte eller tabletter til hunden min, derfor valgte jeg å prøve en munngel. Det ble en helt ny opplevelse. Petter fulgte med hele kvelden. Han var rolig og fin og jeg kunne slappe av og kose meg, forteller hun.

Råd fra dyrlegen:

  • Spill av lyder som ligner på fyrverkeri i ukene før nyttårsfeiringen. begynn med lav lyd og øk lydstyrken gradvis. Gi godbiter og positive tilbakemeldinger mens lydene avspilles. CD kan som regel kjøpes hos veterinær.
  • Det finnes feromoner (duftstoffer) som kan virke beroligende på både hunder og katter. disse bør brukes noen uker før nyttårsaften.
  • Sørg for at hunden er sliten på nyttårsaften. Gå lange turer i forkant.
  • Gi hunden mat i god tid før rakettstart. Å være sliten og mett er positivt.
  • Gi hunden en plass å være som skjermer den for lys- og lydinntrykk.
  • Ikke kjeft på hunden eller katten hvis den blir redd for fyrverkeriet.
  • Forhold deg rolig når det smeller. Gi godbiter og vær sammen med hunden.
  • Ikke ta med hunden eller katten ut for å se på fyrverkeriet.
  • Sørg for at vinduer og dører er lukket. Mange hunder og katter vil forsøke å komme seg unna.

Kilde: Veterinær Rune Næverdal

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken