– Utviklingen går i feil retning

14 omkom i trafikken i april, derav fire romerikinger. Trygg Trafikk mener utviklingen går i feil retning.

DEL

I april mistet 14 personer livet i trafikken. Det er det høyeste antallet omkomne i april måned siden 2009 og seks flere enn i samme måned i fjor.

På Romerike alene var det tre dødsulykker, i tillegg til at en romeriking omkom i en trafikkulykke i Hedmark.

Så langt i 2019 har 31 mennesker omkommet i trafikken. Det er sju flere enn på samme tidspunkt i fjor.

Ny dødsulykke 1. mai

Også mai startet på verst tenkelig måte i trafikken på Romerike.

Ei dame i 70-årene omkom etter at hun og ektemannen ble påkjørt på Myrhusvegen på Borgen under en sykkeltur. Mannen ble dagen etter skrevet ut av Ahus med mindre skader.

– For oss er det for tidlig å si noe spesifikt om nøyaktig hva som har skjedd, sa politioverbetjent Øyvind Kværner ved Ullensaker lensmannskontor til Romerikes Blad torsdag.

Fem romerikinger drept

Ved siden av onsdagens tragiske hendelse, har fem romerikinger omkommet i trafikkulykker så langt i 2019:

  • 1. april: En mann i 40-årene fra Lørenskog omkom, da bilen han kjørte frontkolliderte med en lastebil på Blakervegen i Aurskog. Sjåføren av lastebilen kom ikke fysisk til skade. Årsaken til ulykken er ikke endelig klar.
  • 4. april: En 50 år gammel kvinne mistet livet og hennes ektefelle ble alvorlig skadd, i en frontkollisjon på Rolf Olsens vei i Skedsmo. En mann i 20-årene satt i den andre bilen. Årsaken til frontkollisjonen er ikke endelig klar.
  • 28. april: En mann i 20-årene fra Nes mister livet da bilen han kjørte braste rett inn i en rundkjøring på E16 ved Nybakkrysset i Ullensaker. Politiet mistenker at bilen holdt høy fart.
  • En 89 år gammel kvinne mistet livet etter å ha blitt påkjørt på Årnes, tidlig om morgenen 15. januar. Kvinnen brukte spark da hun ble påkjørt av en mann i 50-årene.

(Saken fortsetter under bildet)

LA NED BLOMSTER: En mann i 20-årene fra Nes mistet livet da han braste inn i rundkjøringen på E16 ved Nybakkrysset i Ullensaker.

LA NED BLOMSTER: En mann i 20-årene fra Nes mistet livet da han braste inn i rundkjøringen på E16 ved Nybakkrysset i Ullensaker. Foto:

I tillegg kommer romerikingen i 60-årene som lørdag 27. april mistet livet på fylkesvei 21, da motorsykkelen han kjørte kolliderte med en bil. Siden ulykken skjedde like over grensa til Hedmark, er den ikke en del av de offisielle ulykkestallene for Romerike.

Bekymret

Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, er bekymret for utviklingen.

– Utviklingen går i feil retning, og selv om de siste to årene ga en solid nedgang i antall personer som mistet livet i trafikken, trenger vi å se at den positive trenden fortsetter i årene som kommer dersom vi skal nå de nasjonale målene. Bilførere, syklister, MC-førere og andre trafikanter må ta bedre vare på seg selv og andre, sier Johansen.

Han opplyser at det i fire av ti dødsulykker er for høy fart som er en medvirkende årsak. I april omkom seks bilsjåfører, en bilpassasjer, tre MC-førere, en syklist og tre fotgjengere.

– Å holde fartsgrensen er det enkleste og mest effektive vi som enkeltpersoner kan gjøre for å kjøre trygt og bidra til en positiv utvikling, fortsetter Johansen.

Artikkeltags