(NETTAVISEN): Det siste døgnet er det registrert 748 koronasmittede i Norge. Det er 392 flere enn samme dag i forrige uke, melder NTB fredag.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 503 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 399, så trenden er igjen stigende.

Torsdag var 121 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før.

32 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er elleve på respirator. Det er tre flere på intensiv og fem færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

– Kan gi viruset bedre forhold

– Det er usikkerhet om utviklingen gjennom resten av høsten og vinteren. Det kaldere været og mulig svekkelse av immunitet over tid kan gi viruset bedre forhold for smittespredning, varslet Folkehelseinstituttet i sin siste ukerapport (uke 41).

Dette kan motvirkes, mener FHI, gjennom stadig mer utbredt immunitet etter vaksinasjon i befolkningen, gode hygienevaner, selvisolering av syke samt eventuelt mindre kontakt mellom folk.

Kommunene blir bedt om å fortsette vaksinasjon med full styrke, forberede seg på forenklinger i håndteringen av epidemien og ha beredskap for mulig økning av covid-19 igjen og en samtidig økning også med andre luftveisinfeksjoner.

Hver andre koronapasient vaksinert

I uke 41 var vel halvparten av alle koronainnlagte vaksinerte (56 prosent), ifølge den samme ukesrapporten fra FHI.

– Blant de fullvaksinerte som blir innlagt, er det flere eldre og personer med risikofaktorer. Blant de uvaksinerte er det flere yngre, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

I alt har 198.909 personer testet positivt for korona i Norge siden mars i fjor. Av disse er 893 døde. Nesten seks av ti døde er over 80 år gamle.

Nesten 4,2 millioner nordmenn er vaksinerte, og vel 3,7 millioner er fullvaksinerte, viser FHIs vaksinestatistikk. Det tilsvarer en andel på henholdsvis 78 og 69 prosent av befolkningen.

Europa: Her øker koronasmitten

Verdens helseorganisasjon kunngjorde denne uken at det er satt en milliard vaksinedoser i Europa. Men i mange land er vaksinasjonsgraden fortsatt lav, og den siste uken er det registrert en smitteøkning på 7 prosent i Europa.

Mye av smitteøkningen er registrert i Øst-Europa, blant annet i Russland, Romania, Slovenia og Bulgaria.

I Romania, der vaksinasjonsgraden bare er på litt under 35 prosent, har smitten gått i taket den siste tiden, og sykehusene er så sprengt at alvorlig syke pasienter må sendes utenlands. Ukegjennomsnittet har oversteget 15.000, sammenlignet med under 5.000 for rundt en måned siden.

Vaksinasjonsgraden i landet er lav som følge av utbredt vaksineskepsis. Også i Bulgaria er vaksineskepsisen høy, mens smittetallene går oppover.