Sammen med rakettene fyker champagnekorkene i været på nyttårsaften. Det er noe helt eget ved det å starte et år med blanke ark, nye drømmer og nye muligheter.
Men hvorfor feirer vi med nettopp musserende vin? Munken Dom Pérignon produserte ved en feil den første champagnen i 1693. Han ble så begeistret etter første slurken, at han ropte til alle munkene «jeg drikker stjerner». Mulig er det dette som har gitt drikken navnet sparkling wine på engelsk?
Champagne og musserende
Utover 1700- og 1800-tallet var Champagne en drikk som var forbeholdt overklassen og de kongelige. På denne tiden var Champagne en søtere drikk, og sukker var en eksklusiv vare. Rundt den franske revolusjon mot slutten av 1700-tallet begynte adelen å feire seire ved å åpne en flaske Champagne, og drikken ble knyttet til fest og feiring.

Denne vinen passer til juleribba
Mozart sin far, Leopold, var en stor Champagne-elsker, og han serverte en flaske til lunsj hver dag. Så mulig mye av Mozart sine festlige musikkstykker har latt seg inspirere av de friske boblene. I Operaen Don Giovanni finner vi blant annet «Champagne Arie».
La oss rydde opp i noen begreper. Nå vi bruker ordet Champagne snakker vi om musserende vin som kun kommer fra området, med samme navn, Champagne, nordøst for Paris. Og det er strenge lover rundt bruken av ordet. Dette for at andre produsenter i resten av verden ikke skal kunne bruke ordet «champagne» på sine flaskeetiketter. Musserende vin er samlebetegnelsen på brusende drikke med alkohol. Og gjennom denne betegnelsen kommer mange spennende varianter fra hele verden, hvorav noen jeg har lyst til å presentere for dere i dag.
Tre viner hvor jeg har tenkt; disse skal jeg kjøpe til jul!
Dette drikker du til nyttårsmaten
Her kommer fire forskjellige musserende viner fra henholdsvis Frankrike, England, Spania og Sør-Afrika. Disse vil rett og slett sette en spiss på årets jule- og nyttårsfeiring. Alle disse vinene kan drikkes til blant annet kalkun, kylling, svin, skalldyr og fisk. Kan jeg så komme med et lite råd hvis du kjøper inn noen flasker for kvelden? Drikk den dyreste med best kvalitet først. Smakssansen er mest våken i starten av kvelden. Det er ikke sikkert du får det store smaksbildet, om du drikker ute i 10 minus, midt i oppskytingen av rakettene etter klokken tolv.
Nyetimber Classic Cuvee
- Varenummer 7345101
- England
- Druer – Chardonnay, pinot noir og pinot meunier
- Sukkermengde 7,5 g/l
- Pris 409,90,-
- Poeng – 90
- Terningkast – 6
Musserende vin fra England er nok en av mine favoritter. Dette er en av de store engelske klassikerne. Nyetimber var faktisk første ute med å produsere engelsk musserende vin i 1992. Nyetimber Classic Cuvee har aroma og smak av grønt eple, moden sitron. Elegante innslag av mineralitet, brioche, kjeks og nøtter. God og kremet. Frisk syre med god lengde i smaken. En nyttårsvinner du bør unne deg!
Pongrácz
- Varenummer 4651901
- Western Cape, Sør-Afrika
- Druer – Pinot noir og chardonnay
- Sukkermengde <3 g/l
- Pris 169,90,-
- Poeng – 89
- Terningkast – 5
Pongrácz er historien om ungareren Desiderius Pongracz som satt mange år i Sibirsk fengsel. I stedet for å returnere til sitt hjemland dro han først til Namibia, for deretter å ende opp på en vingård i Stellenbosch i Sør-Afrika i 1958. Her utvikler han en stor interesse og kunnskap om vinproduksjon. Han er i dag kjent for sine viner, bøker og nye produksjonsteknikker. Hans arbeid var viktig i å få frem Sør-Afrika som et vinland. Pongrácz er et meget godt kjøp til god pris. Her får vi hele spekteret som vi ønsker oss i en musserende vin. Gult eple og moden sitron. Hint av nøtter, bakst og kjeks. Behagelig brus. Sitrus og grapefrukt i ettersmak. God lengde.
André Clouet Silver Brut Nature
- Varenummer 4169801
- Champagne, Frankrike
- Druer – Pinot Noir
- Sukkermengde <3 g/l
- Pris 379,90,-
- Poeng – 89
- Terningkast – 5
Så en klassisk Champagne! André Clouet er en produsent fra 1700-tallet, og ligger i byen Bouzy. Området er kjent for sitt kalkholdige jordsmonn og Champagne på druen pinot noir. Duft av modne røde epler, sitrus, nøtt og bakst. Syrefrisk og tørr. God lengde.
Lykkebobler Brut Nature
- Varenummer 943001
- Cava, Spania
- Druer – Parlada, macabeo, xarel-lo
- Sukkermengde <3 g/l
- Pris 149,90,-
- Poeng – 80
- Terningkast – 4
Dette er en av Norges mest solgte Cava, og kan passe fint å åpne etter en lang kveld med mat og drikke. Cava er Spanias svar på Champagne, laget på samme metode men med andre druer. Aroma av epler, sitrus og urter. Smak av grapefrukt og sitrus. Frisk.
Visste du at ...
Frem til 1980 het metoden for å lage Champagne – Champagne-metoden. Men franskmennene så seg lei på at musserende viner verden rundt brukte ordet Champagne på etiketten. Nå heter det tradisjonell metode. Dette er en prosess med mange trinn og strenge regler, og den tar lang tid. Derfor koster det litt mer for en flaske som er laget med denne metoden. Andre typer musserende vin som er laget på tradisjonell metode er blant andre Cava fra Spania, Franciacorta fra Italia og Crémant fra Frankrike.
Musserende vin som er produsert i Frankrike på den tradisjonelle metode utenfor området Champagne heter Crémant. Det er 8 Crémant-områder: Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Die, Crémant de Alsace og Crémant de Savoie.