Nordmenn holder seg til den tradisjonelle julebaksten. Krumkaker, smultringer, fattigmann, goro, sandkaker, serinakaker, berlinerkranser, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner har tradisjonelt vært alternativene når de sju slagene skal bakes i adventstiden.

Se listen over de mest populære julekakene nederst i saken.

– Mange av disse sortene er fortsatt like populære, men det er også noen som har mistet popularitet, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn i en pressemelding.

Velger utifra landsdel

De har i samarbeid med Matprat.no gjennomført en undersøkelse der de blant annet spør om hvilke julekaker vi velger i disse tider. Pepperkaker ble den soleklare vinneren. 82 prosent svarte at de velger pepperkaker i jula.

Vi velger fortsatt ganske tradisjonelt når det kommer til julebaksten vår. Med unntak av pepperkaker på førsteplass, er de resterende seks kakene på listen blant de tradisjonelle.

– Hvilke sorter vi baker til jul avhenger særlig av hvor i landet vi bor og familiens tradisjoner, sier Nordbø.

I Oslo og Akershus spiser vi mye mindre krumkaker enn i resten av landet. Trøndelag og Nord-Norge skiller seg ut ved at de er ekstra glad i denne julekaken. Pepperkaker, serinakaker, biscotti og berlinerkranser er omtrent like populært i hele landet.

Julekaker på vei ut

Goro, fattigmann og berlinerkranser er i ferd med å miste populariteten sin og det er sjeldnere å få disse servert nå enn tidligere.

– Noe av årsaken til det kan være at de er litt vanskeligere å lage. Samtidig er det ikke slik at man må ha sju slag lenger. Da er det de sortene vi syns smaker best som overlever, sier Nordbø.

Selv om noen julekaker er på vei ut blir ikke disse erstattet av nye alternativer som cupcakes eller cookies. Vi holder oss hovedsakelig fortsatt til de godt kjente alternativene.

Dette er de mest populære julekakene:

  1. Pepperkaker
  2. Krumkaker
  3. Kransekake
  4. Smultringer
  5. Kokosmakroner
  6. Kakemenn
  7. Sandkaker