Vi skriver midten av januar. Været har vært grått og vått så langt i 2023. Det er surt, kaldt og glatt ute. Egentlig varsler søndagen et helt perfekt biblioteksvær. Men biblioteket er ikke åpent da, for kommunestyret ville det ikke slik.

Biblioteket i Lillestrøm by er et hjerte i byrommet. For oss i Venstre dreide mye av valgkampen i 2015 seg om å realisere dette nye biblioteket midt i sentrum, rett ved tog, buss og andre kulturaktiviteter. Og vi klarte å få realisert drømmen. Biblioteket sto ferdig i 2022, og det er virkelig blitt en gave til byen.

Ikke utvidet åpningstid

For å sikre god drift ved alle kommunens bibliotek, valgte man å ikke allokere ressurser innenfor budsjettet for 2022 fra de andre bibliotekene til Lillestrøm. At disse bibliotekene skal ha god bemanning og være gode tilbud til innbyggerne, er jo også svært viktig. I praksis betyr dette at biblioteket i Lillestrøm by ikke kan ha bemanning tilstede utover det som er dagens åpningstider.

Klokken 12 på hverdagene, står det folk utenfor i kø når biblioteket åpner. På søndagene går mang en person slukøret forbi og ser at det er stengt. Og slik er det fordi et flertall i kommunestyret vedtok at dagens åpningstider var gode nok. Det synes ikke vi i Venstre.

Så hvorfor er biblioteket så viktig for oss? Jo, her skilles det ikke på Jørgen Hattemaker og kong Salomo. Du er like velkommen på kommunens bibliotek om du er blakk. Her kan du fortsatt få varme deg, delta på spennende debattmøter eller fordype deg i dagens nyheter. Du kan delta på byttekvelder, språkkurs eller reparasjonsverksted. Og ikke minst: du kan låne deg en god bok.

Ikke mye som er gratis

Vi lever i en tid der alt blir dyrere, de fleste erfarer at pengene ikke strekker så langt som man ønsker. For mange er biblioteket et av få tilbud de fortsatt kan glede seg over å benytte. Nettopp fordi det er helt gratis.

Sent torsdag kveld, la biblioteket på Sørumsand ut en hjerteskjærende post på facebook. De hadde funnet et brev på biblioteket. Det var skrevet av en som var ensom, og som vurderte å gi opp. Biblioteket er et sted å bli sett, føle på samhold, kunne søke hjelp. Det har vi alle behov for fra tid til annen.

For oss i Venstre er det uforståelig at biblioteket ikke har stått høyere på prioriteringslisten til de nye budsjettkameratene i Lillestrøm kommune. For oss vil det også stå langt oppe på listen når vi tar kommunen vår fremover i årene som kommer.

Margrethe Prahl Reusch, Venstre, medlem av hovedutvalg for kultur i Lillestrøm