Monica Zetterlund levde et eventyrlig liv og satte dype musikalske spor etter seg. Torsdag lanserer lokale MonicaZ Vals deres egne favoritter av den svenske legenden, som fikk et grusomt endelikt.

– Jeg føler vi har klart å fange Zetterlund, men i vårt svøp, vi har gitt musikken hennes vår egen signatur, synes Stina Stenerud fra Fetsund.

For mange på Romerike er hun mest kjent for bandet Stina Stenerud & Her Soul Replacement. Men akkurat nå handler det mest om Monica Zetterlund, som hun har hentet fram sammen med Palle Wagnberg, B3 Hammond, Eirik Berg Svela, gitar og Erik Jøkling, slagverk.

Kvartetten kaller seg MonicaZ Vals, og torsdag har de releasekonsert for debutalbumet «Enkel, vakker, øm» i Lillestrøm kultursenter.

Stina Stenerud tror mange vil nikke anerkjennende når de igjen hører musikken hennes.

Fram fra glemselen

– Ja, det føles litt som om vi har hentet fram Monica Zetterlund igjen. Jeg tror mange på min alder og eldre har hatt et nært forhold til henne, men at hun nok har forsvunnet litt bak glemselens slør, sier Stenerud.

Kvartetten har samarbeidet siden 2015, og Monica Zetterlunds musikk har stått på repertoaret siden.

– Etter en konsert med hennes musikk, opplever vi ofte at folk kommer bort til oss og utbryter: «Å, fader, det er jo henne, jo. Hun hadde jeg nesten glemt.»

Sangene som publikum nærmest har glemt bærer titler som «Visa från Utanmyra», «Att angöra en brygga» og «Trubbel».

Klassikere innen jazz

Monica Zetterlund ble i løpet av sitt liv en av Nordens mest kjente artister, innen jazz, viser, revy og film.

I 1960-årene ble hun til og med verdensberømt gjennom samarbeidet med amerikanske musikere som Bill Evans, Louis Armstrong, Stan Getz og Quincy Jones. Mange av plateinnspillingene hennes innen jazzsjangeren er blitt stående som klassikere.

Vokste opp med Monica

Stina Stenerud har alltid hatt et nært forhold til svensk musikk etter en oppvekst i alle sommerferier på camping i Sverige.

– Monica Zetterlund var naturlig nok en del av denne musikalske oppveksten, og jeg har alltid hatt henne med meg.

I 2014 foreslo hun å synge fra Monica Zetterlunds sangskatt med Nes storband, der hun er vokalist.

– Da dukket jeg mer ned i hennes liv, et ufattelig spennende livsløp med en trist sorti, sier Stina Stenerud.

– Jag vill inte dö

På sine eldre dager var Monica Zetterlund avhengig av rullestol, og hun var hjelpeløs da det begynte å brenne i hennes leilighet i fjerde etasje i en bygård i Stockholm. Hun ringte selv til alarmsentralen hos brannvesenet, og hennes siste ord var: «Jag vet inte vad det är som brinner. Jag vill inte dö på det här sättet.» Kort tid etter fant brannmannskaper henne død i sin seng, 67 år gammel.

Stina Stenerud er glad får at hun og bandet får bidra til å holde hennes minne og musikk levende.

– Hun hadde en vanvittig nærhet i sin stemme og var en fantastisk formidler. Vi er ydmyke over å kunne forvalte arven etter henne – og vi må gjøre det på vår måte.