Gå til sidens hovedinnhold

Det er hodeløst å avvikle den kommunale bostøtten

Leserinnlegg

Etter kommunestyremøtet 23.03 i Ullensaker er vi skuffet og lei oss for at forslaget om reversering ikke fikk gjennomslag. Rødt har jobbet hele veien for å beholde den kommunale bostøtten. Vi har også jobbet kontinuerlig for å belyse at gjengs leie som ble innført i 2019 er en fattigdomsfelle og at ingen kommunale boliger bør ha gjengs leie. Vi har én stemme i kommunestyret, og i motsetning til andre partier kan vi ikke bruse med 13 fjær når saker skal belyses.

Rødt har jobbet i alle kanaler som finnes for å hindre at bostøtten ble fjernet, og selv om vi har gått på flere nederlag i denne saken, har vi på ingen måte gitt opp. Vi var derfor glade for at Frp foreslo en reversering under gårsdagens møte og vi er ufattelig lei oss for at Ap, Sp, og MDG ikke stod sammen resten av kommunestyret tirsdag. Vi har hele veien sagt at det kan ikke gå partiprestisje i en slik sak, og det er jo derfor særdeles hyggelig at Frp også ser ut til å mene det samme. Høyre og Frp stemte jo ned vårt forslag om å beholde den i juni 2020, men Rødt og Frp leverte et samlet forslaget om det samme høsten 2020, så her er vi flere som står på samme side.

Det at Høyre nå også fronter at de har snudd og i går stemte i tråd med både Rødt og Frp, viser jo at det er ingen skam å snu. Dette heier vi på! Men, i sakens kjerne er fakta dette: gjengs leie burde aldri ha blitt innført våren 2019. Gjengs leie krever gjengs inntekt. Den kommunale bostøtten var ment å gå hånd i hånd med den ukloke innføringen av gjengs leie. Når man nå fjerner bostøtten, ja så slår man bokstavelig talt en hånd rett i fleisen på folk. Ingen kan vel mene at det er en god løsning at kommunens husleiepolitikk gjør folk avhengig av sosialhjelp?

Konsekvensene for de som bor i de kommunale boligene kjenner vi jo til. Det er hverdagen for noen å måtte velge mellom middag eller strømregningen. Hvordan det føles å faktisk vurdere om man må flytte fra hjemmet sitt fordi man ikke har råd til å betale husleia, eller å måtte fortelle barna at nå må vi flytte igjen, er kanskje utenkelig for mange å forestille seg. Men det er den råe og brutale sannheten.

Jeg har et ønske om at neste gang saken om bostøtten løftes, så klarer vi å vedta løsninger sammen. Jeg har et ønske om at det ikke går partipolitikk i viktige saker. Rødt bruker vår ene stemme for å jobbe for endringer, og selv om vi ikke skriker høyest, så lytter vi. Vi er utrolig lei oss for det som nå skjer med bostøtten. Vi er utrolig lei oss for usikkerheten som skapes. Rødt står fast ved at reglene både ved den statlige bostøtteordningen, og den kommunale må endres permanent. Det er vanvidd og sørgelig at det drives politisk vedtaksbingo med folks liv!

Frøydis Myrhaug Danielsen, Kommunestyrerepresentant for Rødt Ullensaker, Kløfta

Kommentarer til denne saken