Gå til sidens hovedinnhold

Det er for tidlig å slippe jubelen løs

Kommentar

Norge går til andre trinn av regjeringens gjenåpningsplan i midten av neste uke. Det innebærer en rekke lettelser i tiltakene for å begrense koronapandemien. Tallene bestemmer: Smitten er stabil eller nedadgående, antallet sykehusinnleggelser går ned og stadig flere blir vaksinert. Tiltakene er så inngripende både for innbyggere og næringsliv at det må ligge en automatikk i at vi alle får noe igjen når utviklingen går riktig vei. Trinn 2 betyr blant annet grønt nivå i skoler og barnehager, flere idrettsaktiviteter, flere gjester, delvis åpning av kulturtilbud og utvidet skjenking uten matservering.

Men disse nasjonale lettelsene innebærer ikke at vi alle nå kan slippe jubelen løs. Nittedal, Nannestad, Eidsvoll, Hurdal, Nes, Aurskog-Høland og Enebakk kan det for såvidt det, men frigjøringsdagen lar vente på seg i andre romerikskommuner hvor smitten over tid har vært høy. Det kommer til å fortsette å være store forskjeller i tiltak rundt om i landet. Lørenskog og Ullensaker er fortsatt under det såkalte 5B-regimet som før, mens Lillestrøm er flyttet ned til 5C. Det betyr blant annet at serveringssteder kan åpne for folk, men uten alkoholservering, delvis åpning av treningssentre og trening innendørs for barne- og ungdomsidretten.

Fra neste uke vil kommunene selv kunne bestemme vedtektene ut fra hvordan de vurderer smitteutviklingen. Oslo bestemte fredag å følge de nasjonale lettelsene fra midten av neste uke. Innbyggerne kan da gå på treningssenter, restaurant, kino og teater.

Da formannskapet i Lillestrøm møttes samme dag, ble det sagt at man vil se til nabokommunene, ikke minst Oslo, når nye lokale regler skal utferdiges neste uke. De fleste regner med at Lillestrøm da følger Oslo, men igjen: Tallene bestemmer. Det vil være ekstra trist og belastende om den gradvise gjenåpningen nå fører til smitteutbrudd, og til at vi må stenge ned igjen. Utelivsbransjen risikerer da å knekke ryggen.

Dette er en særdeles krevende balansegang. Vi higer alle etter friheten, men kan ikke risikere å snuble i oppløpet i bekjempelsen av pandemien. Husk fremdeles å være påpasselig med alle smitteverntiltak som å holde avstand og vaske hendene. Bruk munnbind. At noe igjen er tillatt, betyr ikke at det er trygt.

Kommentarer til denne saken