Fakta: «Sommerkonserten» Rådhusparken, Lørenskog 10. juni kl. 18,00. Artister: deLillos, Fat Fred & The Possumhunters, Norsk Eggeband, Dj Jay Dizzle. Billettsalg: sommerkonserten.no

Endelig kan Lørenskog IF og Lørenskog Ishockey igjen invitere til den populære Sommerkonserten i Rådhusparken. Sist gang Sommerkonserten ble arrangert var i 2019 og DiDerre sto på scenen. Tidligere Sommerkonserter har hatt artister som; CC Cowboys, Postgirobygget, Morten Abel, Donkeyboy og Bjelleklang. I 2022 er det deLillos, Fat Fred & The Possumhunters og Norsk Eggeband som leverer allsangen.

Sommerkonserten har tatt en prat med halvparten av deLillos.

Si «De fire store» til en leseinteressert voksen og han eller hun vil svare, Bjørnson, Lie og et par til. Si det samme til en yngre, rockinteressert person, så er det Raga Rockers, Jokke & Co, DumDum Boys og ... selvfølgelig deLillos som gjelder.

Vi møter to av de store i deLillos en yrfull mandag i april. Vi skulle møtes på Mistral på Majorstua, men der var det stengt, gitt. Så det ble en amerikansk kaffebar noen strofer unna. Der var det stille og rolig, helt til en gjeng babyer samlet seg til syklubb mot slutten av intervjuet.

10. juni er den store dagen

Anledning møtet var å fremsnakke deLillos før den store sommerkonserten på Lørenskog den 10. juni. Utendørs og myggfritt (ikke garantert). Vi møter Lars og Lars, henholdsvis LiIlo- Stenberg og Lundevall. Og gutta er klare de. Men først et par spørsmål.

– Skal hilse fra ordfører Ragnhild Bergheim i Lørenskog og si at det finnes visse krav for å slippe inn i Lørenskog for tida..

– Og det er... Begge Lars-ene blir interesserte.

– Dere må gjennom en liten quiz.

Gutta klarer å se veldig forundra ut i kor.

– OK – kom med første spørsmål!

– En kjent fotballspiller fra kommunen?

Tenke, tenke og mumle, mumle.

– Ledeord er «chill».

– Åh ... John Carew.

– Riktig – dere slipper inn. Kan dere flere navn?

M+M+A

Kjapt kommer Marion Ravn og Marit Larsen på blokka. Og etter litt intern diskusjon får de også plassert Ahus, som egentlig heter Akershus Universitetssykehus.

Halvparten av deLillos løser den enormt vanskelige spørrekonkurransen med glans. Hvor navnet Lørenskog kommer fra, kan de gruble på til de dukker opp den 10. juni.

– AH! Sier Lars Lillo og smiler mindre beskjedent. – Jeg har vært i Lørenskoghallen og spilt bordtennis.

Det drømmende uttrykket i musikeransiktet får det til å se ut som et herlig minne.

Folk som synger med

Så tilbake til business. Dere skal spille ute, foran tusenvis av folk. Hvordan er det?

– Det er fint å spille ute, sier Lundevall. – Det er ofte mye mennesker og gir en helt egen stemning. Det gir en enorm energi med folk som står og roper og synger med på ordene de kan.

Det sies at det var deLillos som allerede på 80-tallet startet greia med at publikum var med på låtene.

Sang med Dylan i Hyde Park

– Ja, det er en fin og hyggelig kommunikasjon. Og publikum må jo synes det er moro sjøl. Å få bruke hele kroppen og bare slippe det ut.

Lars Lillo innrømmer at også han liker å bevege leppene når han er på konsert, selv om han egentlig bare vil høre.

– Men jeg var på konsert med Bob Dylan i Hyde Park i London. Der sang vi i publikum på melodiene hans, for han synger jo ikke sjøl. Og det syntes jeg var ganske fint ...

deLillos startet opp i 1984 – det er nesten 40 år siden. I juni fyller Lars Lillo-Stenberg 60 år. Samtidig fyller Paul McCartney 80 år. Det får gutta til å le.

Lars Lillo nikker.

– Vi har en sang vi ga ut for ti år siden. Der sang vi at Paul McCartney blir 70, men vil ikke gi seg. Vi synger den fremdeles. Kanskje vi må forandre på teksten nå?

Ingen vits i å slutte

Og nå er vi inne på noe ganske viktig. Hvorfor skal man gi seg bare på grunn av alder? Så lenge man klarer å spille gitar og synge – og har glede av det ... Ja, da er det vel egentlig bare å kjøre på ...

– Det er ikke bare penger som driver dem som holder på så lenge?

– Nei, i vår bransje så er det vel gleden å nå fram til mennesker. Og gjennom snart førti år blir det stadig nye fjes å synge og spille for.

Nummer nitten heter «Evige dager»

Og det har det kanskje blitt med det siste albumet også? «Evige dager» kom ut i januar og har gitt gutta mange god klapp på skuldrene. Albumet er deLillos’ nittende (!) album. Det ser ikke ut til at folk går lei av den slentrende halvfilosofiske stilen til gutta i «en av de fire store».

– Jeg la særlig merke til en låt som handlet om en nabo.

– Ja, hehe – «Naboen min». Så du liker den?

Den handler om en nabo som drar ut på kvelden. Han er musiker og drar når andre kommer.

Kanskje han har arva? Han kaster bort livet sitt på denne musikken. En litt mystisk type. Får han det til å gå rundt? En forunderlig låt med undrende hverdagsspørsmål.

Et ærlig stykke arbeid

Det var jo nettopp dét som fikk Alf Prøysen til å trekke ut pluggen og dra fra Ringsaker. Selv om han hadde «slått gjennom», kom det stadig spørsmål om han ikke skulle ta seg et ærlig stykke arbeid snart. Martin Luther King mente at et ærlig arbeid var der du gjorde det beste du kunne. Hvor du kunne se deg stolt tilbake og ikke ha noe å skjemmes over.

Det nye albumet består av 16 låter. Ganske typiske deLillos-låter på alle kanter. Med nesten rett-fram-tekster og forståelige melodier. Festivalpublikummet får mye å glede seg over. Klubbpublikummet også. Om «Tøff i pysjamas» skal spilles i sommer? Selvfølgelig, sommerørene kan glede seg.

Beibi’er som drar

Akkurat i det vi avslutter begynner babykoret å stemme strupene sine og mødrene skyver vognene ut døra. «Min beibi dro av sted», men sikkert ikke i en blå folkevogn ...