Gå til sidens hovedinnhold

– Denne situasjonen er ekstra krevende for dem som har spesielt behov for å bli sett

Artikkelen er over 1 år gammel

Alle skolene i Lørenskog deltar i prosjektet med egen hjertetelefon og hjertechat for alle som har behov for å slå av en prat – Vi vil vise at vi er tilgjengelige for elevene også i en tid der skolene er stengt, sier sosiallærer Marte Saltnes ved Rasta skole.

Konstituert rektor Dorthe Rundtom ved Rasta skole registrerte mandag denne uka at skoler i Oslo opprettet noe de kalte Hjertetelefonen og Hjertechaten, der ansatte ved skolen er tilgjengelige for elever som trenger det.

– Jeg tenkte umiddelbart at dette kan vi også gjøre, og tok det opp med sosiallæreren vår, som fikk det opp å stå med én gang. Så delte vi ideen med alle de andre skolene, og nå har alle etablert tilsvarende ordning, konstaterer Rundtom.

Gi en trygghet

Siden tilbudet bare har eksistert i et par dager, har det ikke vært så veldig mange henvendelser ennå, men Rasta-rektoren ser for seg at flere vil ta kontakt etter hvert.

– Jeg vil tro behovet blir større desto lenger skolene må holde stengt, sier hun.

Sosiallærer Marte Saltnes, som er en av tre som skal betjene hjertetelefonen og hjertechaten på Rasta, ser for seg at mange elever nå sitter alene hjemme på dagtid.

– Bare det å vite at vi er her og at vi er tilgjengelige kan gi en trygghet og en følelse av at noe er konstant. Det er sikkert mange som lurer på ting eller bare har lyst til å slå av en prat, slik de ellers ville gjort med en av lærerne i friminuttet – mens noen har det vanskelig og trenger noen å snakke om det med, sier hun.

God respons

Dorthe Rundtom legger ikke skjul på at nettopp hensynet til elevene med spesielle utfordringer står sentralt i det nye tilbudet.

– For mange elever er skolen det faste holdepunktet og det trygge ankeret i tilværelsen, her er det forutsigbarhet og trygge rammer som de kanskje mangler hjemme. Den situasjonen vi er i nå er krevende for alle, men ekstra krevende for de elevene som har spesielt behov for å bli sett og oppleve omsorg. Vi vet jo litt om hvilke elever som kan ha et ekstra behov for dette, og vil også ta kontakt med dem, sier Dorthe Rundtom.

Hun forteller om god respons på initiativet, også fra foreldrene ved skolen.

– Vi hadde FAU-møte tirsdag kveld – via videolink! – og alle syntes dette var et veldig godt tiltak, sier hun.

Bekymret og sårbare

Også i kommentarfeltene på Facebook roser mange tiltaket, som betegnes som både kreativt og løsningsorientert – og Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim oppsummerer det hele slik på Rasta skoles FB-side, etterfulgt av tre klappende hender og en hjerteemoji:

«Så utrolig bra, fantastisk!»

Rektor Leif Arne Eggen ved Luhr skole var aldri i tvil om at skolen skulle henge seg på:

– Vi vet at i tider som dette så er det barn som er bekymret og sårbare, og som har behov for noen å snakke med. Det er viktig for oss å ha et tilbud til dem, og dette var en fin mulighet, sier han.

Lørenskog kommune har laget en oversikt over ulike hjelpetelefoner man kan ringe dersom man trenger noen å snakke med – fra forebyggende psykisk helse og prestene til barneverntjenesten – og her ligger også alle numrene til hjertetelefonene ved de ulike skolene.

Kommentarer til denne saken