Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker et mer urbant Lørenskog

Artikkelen er over 7 år gammel

Byforsker Erling Dokk Holm ser på Lørenskog med et utenforstående blikk. Han mener at kommunen lever litt på nåde om man ikke tar grep i kommuneplanleggingen.

Ukas debatt

– Lørenskog kommer aldri til å bli Grünerløkka, men det kan bli en hyggelig småby. Spørsmålet er om Lørenskog skal fortsette å være en forstad som folk kun kjører gjennom, eller om det skal bli en by med sitt eget særpreg. Her må man ta grep om hva man ønsker i kommuneplanleggingen framover, sier byforsker Erling Dokk Holm.

Han kommer og snakker på et folkemøte i regi av Lørenskog hus torsdag 7. november. Møtet har de kalt «Visjoner for Lørenskog». Tanken med møtet er at kommunen skal snakke om hvordan de ligger an i forhold til kommuneplanlegging, og Dokk Holm ser på Lørenskog og deres utvikling med et utenforstående blikk.

Bør kommunen være en sovende forstad eller bør det bli by? Diskuter nederst i artikkelen.

T- bane er helt avgjørende

Kulturhussjef Ola Beskow på Lørenskog Hus tok kontakt med Dokk Holm i våres.

– Vi som publikumssted kan spille en rolle i debatten om kommuneplanlegging som rådhuset ikke kan, og dersom vi kan bidra i debatten gjør vi gjerne det, sier Beskow.

Han sier at kommunen har en plan om at det skal boble i sentrum, men det har ikke lykkes så bra så langt.

– Kulturhuset går bra, men det bobler ikke akkurat av liv utenfor her, uttaler kulturhussjefen.

Dokk Holm kjente lite til Lørenskog før han hadde møtet med Beskow, men han har etter hvert gjort seg mange tanker om kommunen.

– Jeg hadde bedre kjennskap til Lillestrøm enn jeg hadde til Lørenskog. Og slik tror jeg det er for mange som bor i Oslo. En av de viktigste grunnene til at Lørenskog ikke er kjent for mange, er at det ikke går skinnegående kollektivtrafikk dit. T-bane til Lørenskog er helt avgjørende for kommunens identitet. Det er med på å sette kommunen på kartet, sier Dokk Holm.

–Motorveien ødelegger

Han mener videre at Lørenskog stasjon ligger helt feilplassert i forhold til kommunens sentrum, og sier at jernbanestasjonen rett og slett bør skifte navn slik at det ikke er forvirrende for besøkende. Dokk Holm føler at motorveien ødelegger sentrumsfølelsen i kommunen. Han mener det er med på å splitte kommunen i to, og foreslår et lokk over motorveien fra Solheim til Lørenskog hus.

– De godt utbygde veiene her bidrar til at folk bare kjører gjennom kommunen, men hvis man tar grep tror jeg at Lørenskog har et stort potensiale, uttaler Dokk Holm.

Ønsker høye blokker

Dokk Holm mener at Lørenskog har alt for få mennesker og igjen for få arbeidsplasser.

– Lørenskog har en del arbeidsplasser, men likevel er det mange som arbeider i Oslo. Jeg mener at Lørenskog må ekspandere mye, og vi må få mange flere mennesker hit, samtidig som vi må skape enda flere arbeidsplasser, sier Dokk Holm.

For å gjøre sentrum i Lørenskog mer urbant og gi stedet en mer sentrumsfølelse, så mener han at man må tenke nytt i forhold til struktureringen av kommunen.

– Jeg tror at flere av stedene hvor det i dag er villabebyggelse, bør gjøres om til blokker. Det må bli plass til flere mennesker, og derfor kreves det også at det bygges i høyden. Det burde ikke være noe problem å bygge blokker på ti etasjer, sier han.

Han tror også at det er viktig at man tenker urbant og arkitektonisk når nye bygg bygges i sentrum, og han har tro på en gate i sentrum full av liv. Her foreslår han en rekke servicetjenester som kafebarer, frisører og fysioterapeut.

Møtet om Lørenskogs visjoner er 7. november klokka 18.00. Det er gratis inngang, men det krever forhåndspåmelding til kulturhuset om man vil være med.

Kommentarer til denne saken