Gå til sidens hovedinnhold

De yngste vil ha Årnes

Artikkelen er over 1 år gammel

De yngste nesbuene mener at Årnes bør bli navnet dersom Nes kommune må skifte navn.

Det viser målingen som Norstat tidligere i sommer gjennomførte for Nes kommune.

Totalt sett ble Raumnes en knepen vinner. 39 prosent av de spurte mener at det bør bli navnet ved et eventuelt navneskifte, mens 33 prosent ga sin stemme til Årnes. Åtte prosent foretrakk Elvenes, mens hele 20 prosent svarte vet ikke/ingen mening/spiller ingen rolle.

Ingen kjønnsforskjell

Raumnes er favoritten blant både kvinner og menn, og med marginal forskjell.

Dersom man ser på de ulike aldersgrupper, er Årnes en knepen vinner blant de yngste; 18–29 år. 38 prosent ønsker Årnes, 37 prosent vil ha Raumnes.

I de tre øvrige aldersgruppene går Raumnes av med seieren. Raumnes er aller mest populært i aldersgruppa 30–39 år, med en oppslutning på 44 prosent, mens Årnes der havnet på 29 prosent.

Språkrådet vil ha Årnes

Navnesaken har også vært til ny høring i Språkrådet. De mener at Elvenes er uaktuelt fordi det nettopp er blitt funnet opp. Raumnes kan brukes, fordi det har vært i bruk i 170 år. Men Språkrådet mener at det beste av de tre navnene er Årnes, fordi det har vært brukt i over 1.000 år. Det er i tillegg navnet på kommunesenteret og kirkestedet.

Nes kommune har, som tidigere omtalt, også hatt en høringsportal om saken. 170 personer fremmet sitt syn der. 86 innbyggere gikk inn for Årnes, mens Raumnes fikk 61 stemmer. 18 personer gikk inn for Elvenes.

Formannskapet behandler saken 27. august og kommunestyret 3 september. Før det skal også Barn og unges kommunestyre få si sitt. Rådmannen har ikke fremmet innstilling om hva som bør bli navnet ved et eventuelt skifte. Han mener folkesjela og kommunestyret skal avgjøre.

Kommentarer til denne saken