Gå til sidens hovedinnhold

De svake og de sterke

Leserinnlegg

Dette året har vist oss at mennesket til alle tider er skapt til å ha sosial kontakt. Faktisk en slags flokkmentalitet (se hundene ). Pandemien har gjort oss oppmerksom på, at når den sosiale nærheten ikke er der, så reagerer mange mennesker negativt. Foreløpig er denne negativiteten og utryggheten bare litt krusninger i overflaten, i form av nedstemthet, noen blir litt psykisk nedbrutt og enkelte får korte lunter. Ja man kan se at det forekommer skyggeboksing ved at noen går i klinsj med en usynlig fiende, uten at man treffer og slår ut denne. Men koronaen unnviker lett, og gir gjerne en uppercut som svar ved å skape nye mutasjoner.

Så blir enkelte slengt i canvasen, og satt ut av spill. Andre er nede for telling. Dette usosiale levesett har nå vart i 14 måneder. Hva skjer etterhvert nå?

Jo! Nå kan man fornemme hvem som er sterkest, og har leder- og overlevelsesinstinkt. Det er tilsvarende de individene som i en fjern fortid brakte frem et samfunn som vi er delaktig i. Så lenge det ikke skjedde noe dramatisk så virker vårt samfunn ok.

Men se nå... Det er tendens til avskalling. Mer psykiske problemer for noen viser seg. Dog endel står opp og tåler faktisk dette godt.

Områ deg, se på deg selv, forresten ? Er du av dem som ikke påvirkes nevneverdig, og er skodd med god optimisme. Da er du en av dem som bringer samfunnet videre, fordi frykten for det ukjente preller av. Situasjonen gjør deg fryktløs. La oss håpe at pandemien snart ebber ut, slik at både sterke og svake kan leve videre, uten at et for stort klasseskille inntreffer.

Dagfinn Johansen, Finstadjordet

Kommentarer til denne saken