Frivilligsentralen i Lørenskog står bak avtalen med Norsk Follkehjelp, Rema 1000 og Metro om en ordning der frivillige kjører ut med matvarer til folk som av ulike grunner ikke får handlet selv i disse koronatider.

– Vi har alltid en beredskap oppe med tanke på søk og redningsaksjoner, så det sitter litt i ryggmargen vår å kaste oss rundt og bidra når det er behov for det. Og responsen blant medlemmene våre har vært veldig god, sier leder Kathrine Østbye i Norsk Folkehjelp Lørenskog.

Lokallaget var raskt på pletten da Norsk Folkehjelp sentralt anmodet sine folk der ute om å bistå nettopp med matlevering i en tid der det er satt en stopper for alt av kurs og samlinger, og fikk i løpet av et par dager stablet på beina et opplegg som så langt består av 13 frivillige.

Setter maten utenfor døra

Tiltaket retter seg mot folk i karantene, eldre, uføre, psykisk syke og andre som av ulike årsaker ikke kommer seg ut eller og som trenger hjelp til å få maten i hus.

Brukerne bestiller selv det de trenger via nettet eller Lørenskog Frivilligsentral, og får faktura for det varene koster på et seinere tidspunkt.

Selve utkjøringen er gratis.

Frivilligsentralens lager i Mailandveien blir oppsamlingssted for matposene som pakkes av ansatte hos Rema 1000 og som deretter skal kjøres ut av frivillige på kveldstid mandag, onsdag og fredag.

– Det er strenge regler for smittevern, så vi får ikke lov å ha kontakt med brukerne. Leveringen foregår ved at vi ringer dem når vi er på vei, setter maten utenfor døra og ringer på, forteller Kathrine Østbye.

Så lenge det trengs

Foreløpig har responsen latt vente litt på seg, men erfaringsmessig tar det litt tid før tilbud som dette blir kjent.

– Det er lagt ut informasjon på Facebook og på Frivilligsentralens hjemmeside, men det er ikke alle i denne målgruppa som er på nett, så vi må spre budskapet på andre måter også – for eksempel gjennom lokalavisa, sier lokallagslederen.

Både hun og resten av utleveringsteamet er forberedt på å opprettholde matleveringen i flere uker.

– Vi har lagt opp en turnus etter det, og holder på så lenge det trengs. En av oppgavene våre er å stå i beredskap for kommunen, og vi er ikke mindre beredt nå! slår Kathrine Østbye fast.