Gå til sidens hovedinnhold

«De fineste jentene har ikke store føtter»

Leserinnlegg

Tidligere i vår satt jeg ved siden av ei jente i skobutikken, kan se for meg hun var 12-13 år. Hun pekte seg ut par, etter nytt par med nye sko og spurte etter størrelse. Ingen av parene hun pekte på ble laget i størrelsen hun trengte. Det stoppet på størrelse 39 eller 40, eller så tok de ikke inn. Hun trengte 41. Hun ble veldig lei seg. Denne uken da jeg syklet forbi en gjeng i barneskolealder hørte jeg den ene i gjengen si: «Du vet du har skikkelig store sko til å være jente, det er ikke pent.» Barnet var sikker i sin sak og pekte på et par rosa sko tilhørende en i gjengen.

Jeg husker selv scenarioer hvor skoene mine ble forsøkt plassert oppi guttene sine i ungdomstida, som et slags mål på om det var fine nok føtter jeg gikk på. Etter nå å ha spurt en håndfull venninner i 20-årene, alle med skostørrelse rundt 40 om deres opplevelser, kan jeg kort oppsummere følgende erfaringer og tanker: foreldre til venner fortalte at det ikke er bra at jenter har så store føtter. Kommentarer fra forbipasserende både voksne og jevnaldrende om at man har «altfor» store sko. Et ønske om å kappe av seg tærne. «Kunne ikke tærne bare krympe til 38 så man slapp alle kommentarene». Beskjed fra omverdenen om at jenter med store føtter ikke kan gå i sandaler. Listen med opplevelser var lang.

Jeg husker den store skuffelsen når de skoene «alle» måtte ha ikke ble tatt inn eller laget i størrelsen jeg trengte. Det handler om å være en del av gjengen, ikke skille seg ut. Det er vanskelig nok å få kommentarer på egen kropp, det gjør det verre at kommentarene fra jevnaldrende bekreftes på skobutikker: «Jaa, så rar er du faktisk». En ting er at noen sko ikke lages i større størrelser. Den tiden er vi heldigvis forbi når det gjelder mange merker og modeller. En annen ting er at de ikke tas inn.

Selv som voksen kan vi oppleve at sko ikke lages i høyere enn 40 eller at «de få parene vi tok inn i 41, 42, forsvant på timen». Som voksne kan vi takle det. Det er ikke så viktig å være lik de andre og jeg har heldigvis til gode å oppleve, eller høre om voksne som kommer opp til andre voksne for å avgjøre om de er pene nok damer basert på skostørrelse. Som barn oppleves det nok annerledes. Man gjør altfor å passe inn, men defineres av andre, på noe utenfor ens kontroll som «Du er så annerledes, du er rar, du skiller deg ut». Et raskt googlesøk forteller at kvinner har gått opp 2-3 skostørrelser de siste 50 årene. Det ser dermed ut som at gjennomsnittlig skostørrelse for kvinner er 39/40. Vi lever lengre, blir høyere og lengre i de fleste lemmer enn det vi har vært før. Henger videreføring av fotkompleksene igjen fra en tid hvor målene for gjennomsnittskvinnen var annerledes? Jeg tror det.

Sosiale medier hjelper ikke på saken. Sommerføtter, åpne sandaler, tær i sand, tær i vann. Kommentarene og filmene rundt føtter har vi som ungdom opp igjennom de siste årene sett alle sammen. Beskjeden er tydelig: Tær og føtter hører ikke hjemme i samtalen, på nett eller ellers. Ikke vis frem de frie glade tærne, de vil andre ikke se. Er du kjendis i det store utland med det som regnes som større føtter i åpne pensko? Skam deg. Hva gjør det med de yngste, når beskjeden er at det er noe galt selv med føttene man står på? Føttene som balanserer kroppen, bærer deg i alle slags situasjoner og mottar noe av den største slitasjen gjennom livet.

Jeg skjønner at det er færre ungdommer med «større føtter» enn det er f.eks. voksne. Det har seg allikevel sånn at føtter ofte er noe som vokser ut først. Ofte er beskjeden at man vil senere vokse inn i dem med resten av kroppen. Man kan ikke styre hvor lange lemmene blir eller hva som vokser først. Det virker kanskje trivielt for oss voksne, føtter liksom. Er det så viktig? Jeg synes jo det, ikke alene fordi føtter er viktig, men fordi å lære seg tidlig at føttene er bra akkurat som de er og at de skal tas vare på er del av et større problem som handler om samfunnsproblemet rundt diverse kroppskomplekser. Vi er klar over som voksne at mange små ting kan bli til store. La oss prøve å slutte å videreføre alle disse kroppskompleksene til neste generasjon.

Håper den unge jenta på skobutikken, i gjengen på fortauet og alle andre jenter i samme situasjon, finner de kuleste skoene i riktig størrelse. Måtte dere rocke skoene som bare dere best kan. Stå trygt og stødig på de føttene dere har, uavhengig av størrelse. Føtter er fantastiske, ta godt vare på dem!

Vilde Kokkin, Student, Lørenskog

Kommentarer til denne saken