– Antallet kan stige, og det kan inkludere både utlendinger og sherpaer, sier Gyanendra Shrestha, talsperson for turistmyndighetene i Nepal.

En sherpa er en nepalsk guide for fjellklatrere.

Deler av base camp er begravd i snøskredene. Ubekreftede kilder melder på Twitter at også fjellklatrere høyere opp på Mount Everest er rammet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Mange fjellklatrere skal være savnet.

Som RB har fortalt tidligere er Une Prestholt (38) fra Rælingen og Ingvill Ytreland (45) på vei opp Mount Everest sammen med en større norsk ekspedisjon.

Romerikes Blad har ikke kommet i kontakt med de to lørdag formiddag, men ei venninne av Prestholt har snakket med 38-åringen.

– Une ringte og fortalte at de er i fysisk god behold. Det ble en kort samtale, så jeg vet ikke mye mer om situasjonen der de befinner seg nå. Jeg leste nettopp at man frykter etterskjelv og flere skred, så jeg håper det også går bra, sier Prestholts venninne som befinner seg i Norge, til Romerikes Blad.

Melder opp mot 80 omkomne på Everest

Den norske ekspedisjonsgruppen Hvitserk melder at den har 19 norske fjellklatrere i området. Samtlige skal være i god behold. Tolv personer er på vei mot Lukla etter en fjelltur til base camp. Fem andre nordmenn er i camp 2 på 6.400 meters høyde over havet sammen med en norsk guide og flere andre nepalske sherpaer og internasjonale ekspedisjoner. I tillegg befinner en nordmann seg i base camp.

Den svenske fjellklatreren Robin Trygg sier til nyhetsbyrået TT at sherpaer melder at opp mot 80 personer kan ha omkommet på sørsiden av fjellet. Disse opplysningene er ikke bekreftet.

LES OGSÅ: Nå er de på vei opp – setter de Everest-rekord?

Over 750 døde i Nepal

Over 750 mennesker er bekreftet døde etter det kraftige jordskjelvet i Nepal, opplyser innenriksdepartementet i landet. Og tallene ventes å stige enda mer.

En talsmann for departementet opplyser at 750 mennesker til nå er bekreftet omkommet. Hvor mange som er skadd er vanskelig å si, men det dreier seg om hundre- eller tusenvis.

Mange hus har rast sammen, og dødstallet vil trolig stige.

Det største sykehuset i Katmandu opplyser at de så langt har mottatt 36 lik, og TV-bilder viser flere døde andre steder i byen.

Det norske utenriksdepartementet jobbet lørdag med å få oversikt over de mange nordmennene som befinner seg i Nepal, men det er foreløpig ikke kjent om noen av dem har kommet til skade.

- Ekstremt ubehagelig

Norske Teodor Glomnes Johansen (23), som er på Mount Everest, forteller til Nordre Aker Budstikke at hele basecamp er dekket av snø.

– Da vi så raset, var det bare å hive seg inn i teltene og gå i forsvarsstilling. Vi har et bord i teltet om vi la oss under. Det var en ekstremt ubehagelig opplevelse, og vi kunne føle på at det er store krefter i sving, sier han.

Ingvill Ytreland, som er en erfaren fjellklatrer, skulle opprinnelig bestige Mount Everest i fjor. Men etter ulykken hvor 16 nepalske sherpaer døde etter et snøskred i april, ble sesongen avlyst og Ingvill kom ikke høyere enn til basecamp. Ulykken i fjor beskrives som den verste noensinne på verdens høyeste fjell.

Seismolog Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitet sier skjelvet kan få store konsekvenser siden det var så kraftig. Han understreker at det finnes mange byer med over 100.000 innbyggere i området som er rammet av skjelvet.

– Og i et område som dette, kan et skjelv på 7,9 gjøre stor skade, sier han til TT.

Jordskjelvet varte i flere minutter, og skrekkslagne mennesker løp ut på gatene da husene begynte å svaie.

Skjelvet var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i nord nabolandet India, der bygninger ble evakuert.

Historisk landemerke kollapset

Ett av Katmandus mest kjente landemerker, det historiske Dharara-tårnet fra 1830-tallet, er blant bygningene som har kollapset, og ifølge nepalske medier er over 50 mennesker innesperret i ruinene. Minst to er bekreftet omkommet her, men øyenvitner forteller at de kan se mange flere livløse kropper i ruinene.

Skjelvet rammet Nepal lørdag formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS meldte først at skjelvet hadde en styrke på 7,7, men oppjusterte det senere til 7,9. Skjelvet var også grunt, bare 2 kilometer dypt.

Situasjonen var lørdag ettermiddag fortsatt kaotisk og uoversiktlig. Sykehusene i Katmandu var fulle av folk som hadde fått brudd- og sårskader da bygninger kollapset.

– Folk ber og gråter

VG har snakket med nordmannen Carl-Magnus Fossum (30) fra Nesodden, som befinner seg i Katmandu nå.

– Stemningen her er anspent. Vi har samlet oss på en plass ved en handlegate. Det er veldig mye folk og familier her. Folk er veldig redde, de ber og gråter, sier 30-åringen til VG.

Jordskjelvet gjorde ham veldig redd.

– Det var utrolig skummelt. Jeg hadde akkurat satt meg i badekaret, også plutselig fløy hele badekaret opp i luften. Det var helt sprøtt. Heldigvis kom jeg meg ut, sier Fossum.

Aftenpostens journalist Hanne Brønmo og fotograf Robert McPherson er også i Katmandu.

– Jeg satt på rommet mitt i 4. etasje da det begynte å rise. Det var så vidt jeg klarte å holde meg på beina, sier McPherson til avisa. (©NTB)

Se video av hvordan Une og Ingvill trente før de la ut på ekspedisjonen til Mount-Everest: