Gå til sidens hovedinnhold

Danskene innskjerper hvordan vaksinen skal settes: – Kommer vaksinen inn i blodbanen, kan det i verste fall gi blodpropp

Leger slo alarm etter å ha sett hvordan vaksinasjonen ble utført.

To danske leger reagerte da de så hvordan covid-19-vaksinen ble satt på TV. De stiller spørsmål om feil vaksinasjonsteknikk kan være en mulig årsak til de alvorlige bivirkningene som man nå undersøker i forbindelse med AstraZeneca-vaksinen, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift i Danmark.

Spesiallege Torben Sørensen fulgte med da Danmarks Radio (DR) fra de første vaksinasjonene. Han er pensjonist, men har som tidligere praktiserende lege vaksinert mange pasienter og hoppet i stolen da han så hvordan vaksinen ble satt, skriver tidskriftet.

Han registrerte at de som utførte vaksinasjonen ikke fulgte god standard for vaksinasjonsteknikk.

Da han hørte at AstraZeneca-vaksinen ble mistenkt for alvorlige bivirkninger, spurte han seg om forklaringen kunne ligge i at den var feil satt. Han tok kontakt med Niels Høiby, overlege og professor i klinisk mikrobiologi ved Københavns Universitet og Rigshospitalet i Danmark, for å diskutere det med ham.

– Hvis vaksinen gis feil og rammer inn i blodbanen – og ikke kun i skuldermuskulaturen – kan det i verste fall gi en så voldsom, systemisk og inflammatorisk reaksjon at det kan føre til mange små blodpropper, blant annet i lungene, forklarte Niels Høiby til Sundhedspolitisk Tidsskrift i Danmark sist uke.

Vaksinen skal ut i lymfesystemet, ikke inn i blodbanen, påpeker han.

Legene fryktet at dersom det er tilfelle, kan det samme skje med andre vaksiner.

I veiledningen fra Sundhedsstyrelsen for hvordan vaksinen skal settes, står det hvordan man skal sjekke at sprøyten settes riktig ved å foreta en lett aspirasjon på kanylen før injeksjon av vaksine for å sikre at vaksinen ikke feilaktig gis intravenøst.

Men dette er ikke praksis i generelle veiledninger for hvordan vaksine skal settes i Danmark.

Nå innskjerper Statens Serum Institut at man bruker en ekstra forsiktig vaksinasjonsteknikk når all covid-19 vaksine skal settes.

– Vanligvis behøver man ikke at aspirere før injeksjon av en vaksine. I forbindelse med undersøkelser av en mulig sammenheng mellom injeksjon av covid-19 vaksine fra AstraZeneca og opptreden av sjeldne, men alvorlige tilfeller med blodpropper og blødninger, anbefaler SSI dog inntil videre, ut fra et forsiktighetsprinsipp, å aspirere innen injeksjon. Dette gjelder for alle godkjente covid-19-vaksiner, skriver Statens Serum Institut i en ny vaksineveiledning til helsepersonell.

– Forskjellige meldinger om hvordan vaksinen skal settes har skapt forvirring, sier Randi Bligaard Madsen, sykepleier og koordinator på et vaksinesenter i Holstebro til Dansk Sygeplejeråd.

Som i Norge, er AstraZeneca-vaksinen satt på pause i Danmark etter meldinger om alvorlige bivirkninger.

I Tyskland mener forskere å ha funnet årsaken til at pasienter har blitt alvorlig syke etter vaksinasjon. Gjennom et samarbeid med østerrikske forskere har de funnet mye av det samme som norske forskere, skriver Deutsche Welle (DW) i Tyskland.

Kommentarer til denne saken