– Poledance er folkedansen som tilfeldigvis havnet på strippeklubb. Nå ønsker vi å vise fram hva poledance egentlig er, sier prosjektansvarlig for forestillingen «Unlimited Lines» Irlin «Elixir», som settes opp på Lillestrøm kultursenter neste lørdag.

Brukte sirkusstang

Poledansen kommer nemlig ifølge Irlin fra ulike bakgrunner, deriblant den Indiske yogasporten Malakamb som er en mannlig sport datert flere hundre år tilbake. Det var ikke før på 50- og 60- tallet at polen dukket opp på gentlemenklubber. Deretter ble den tatt ti bruk av burleskdanserne som reiste rundt med sirkus.

– Det sies at burleskdanserne danset med sirkusstengene i teltet. Deretter ble dansen kjent fra strippeklubber rundt om i verden- og nå har det blitt en ren sport, forteller Irlin.

Arrangerer polehelg

Neste helg åpner Lillestrøm kultursenter dørene til en heftig poledansehelg.

– Fredagen arrangerer vi amatørkonkurranse for «nybegynnere». Lørdagen viser vi showet «Unlimited Lines».

 

Norges beste dansere

Unlimited Lines er Norges første sceneproduksjon innen pole dance. Forestillingen er produsert av «Sometimes Pole Studio» som feirer 10 års jubileum dette året.

– Studioet er Norges første og største studio for luftakrobatikk, deriblant med egen avdeling i Lillestrøm, sier Elise Lander. I dag har studioet nærmere 300 medlemmer.

– Stadig flere får øynene opp for denne type idrett. I 2014 ble et eget forbund opprettet. Dette for å samle utøverne, forteller Tina Jahr, som fra tidligere har NM-tittel i poledance og som har representert Norge i VM.

 

Godt miljø

Elise Lander trekker fram at miljøet blant dem som danser poledance er helt unikt.

– Her kan man komme uansett hva slags kropp man har. Miljøet generelt er veldig åpent, og det er et sterkt fokus på å være ekte og «seg selv». Her handler det om å bli trygg på seg selv og på egen kropp, sier Lander.

Gruppa har i dag medlemme i alle aldre.

– Vi har dansere fra 11 til 60 år, smiler Jahr.

Leander Hallingstad (11) synes det er gøy å trene.

– Mange skjønner ikke hva poledance egentlig er. Det er kjempegøy å være med, og man blir sterk i kroppen, sier Hallingstad.

Vil ha bort strippestempel

Showet forteller den ukjente historien til den kontroversielle aktiviteten «pole» fram til i dag.

30 sceneaktører, inkludert landets fremste innen sine luftakrobatiske felt og profesjonelle dansere i Hip Hop kompaniet Radix, skal ta publikum med tilbake i tid.

– Vi ønsker å sprekke hull på det omstridte strippestemplet for å vise at pole faktisk har en flere hundre år gammel tradisjon som ikke er knyttet til sensualitet. Vi skal ikke diskriminere strippere og gledespikers rolle i polens utvikling, men vise at pole er en allsidig aktivitet som også er en anerkjent sport kvalifisert som ny OL-gren og en av de mer aktuelle høykulturelle kunstformene, sier hun.

Fakta

  • «Poledance» (fra engelsk: «påle»/«stolpe» + «dans») er en form for scenekunst, som er en kombinasjon av dans og turn. I sammenheng med en fastmontert vertikal svingstang, utøves dans og turn.
  • Mesterskap for amatører og profesjonelle utøvere finnes i flere nasjoner. Tina Hagberg vant første norske mesterskap i «Pole Sport» i Lillestrøm 2014.

(Kilde: Wikipedia)