(MittJessheim)

To vogner stappet med mat og drikke trilles gjennom resepsjonen og ut inngangspartiet.

– Torsdag kansellerte Tolletaten alle sine julebord. Da var avlysningsfristen gått ut for maten, sier Tor Fredriksen, sjef for Tolletaten på Gardermoen.

– Vinn-vinn-vinn

55 ansatte i Tolletaten gledet seg til julebord på Radisson Blu ved Oslo lufthavn, men det satte den økende smitten og omikronvarianten en effektiv stopper for. Maten de skulle spise fikk de imidlertid ikke kansellert. Det løste Tolletaten med å kontakte frivilligsentralen i Ullensaker og spørre om de ville ha gildet.

– Vi ringte Rita og spurte henne om å ta over maten, og det var ikke noe problem. Hotellet pakket maten og gjorde den klar, så for meg er dette vinn-vinn-vinn, sier Fredriksen.

Sier alltid ja

Lederen av frivilligsentralen, Rita Fjeld Hovden, var ikke i tvil da forespørselen kom.

– Jeg er født ja. Etter 20 år har jeg lært at om du blir spurt og ikke takker ja, så blir du aldri spurt igjen.

Julebord kanselleres over en lav sko for tiden, og Fjeld Hovden forteller at hun blir kontaktet av flere bedrifter som vil gi bort julemat.

– Jeg er super takknemlig for alle som tenker på oss. Vi vet at høytiden ikke er like fin og svær for alle. Det at ikke alle har mat eller vet hva de skal servere på julaften, er en veldig god grunn til å si ja.

Sammen med kollega Ingar Willersrud kunne hun fredag hente 25 kilo med mat og seks kasser med brus verdt over 40.000 kroner.

– Det skulle være julebuffé, så her er det ribbe, medisterkaker, spekemat, røykelaks, gravlaks og alt det som hører med. Den må bare varmes opp, sier hotellets kjøkkensjef Michael Santos da Silva.

Nesten alle kansellerer

Joakim Olandersson, matsjef og veldedighetskoordinator på Radisson Blu, medgir at hotellet i likhet med resten av hotell- og restaurantbransjen er hardt rammet av koronapandemien. Han vil ikke gå ut med hvor mange julebord som er blitt kansellert, men sier det er nesten alle.

– Det er lov å spise på restaurant, men de fleste tar avgjørelsen om å bli hjemme. Det er ikke mange som ikke har kansellert julebordet, Olandersson.

Han er glad for at maten de 55 ansatte i Tolletaten skulle hygge seg med, ikke går til spille.

– Derfor la vi til seks kasser med brus, så de som får maten også får noe å drikke.

Mange som henter

Ullensaker frivilligsentral deler ut mat hver torsdag, og behovet er stort. De to siste gangene har det kommet over 100 stykker.

– Det er grenseløst mye folk. Jeg tror det er mange flere som trenger hjelp, men terskelen for å komme til oss og be om hjelp er høy, sier Fjeld Hovden.

Hun er ingen tilhenger av hvor mye mediene og samfunnet for øvrig hausser opp julen.

– Om jeg var en av dem som sliter, ville jeg i jula følt meg enda mindre og lite komfortabel.

Maten Fjeld Hovden hentet fredag plasseres nå på kjøl og frys, og vil holde seg lenge. I tillegg til den faste dagen i uka, blir det også matutdeling 22., 24. og 28. desember.

Oppfordring

Tor Fredriksen i Tolletaten oppfordrer flere bedrifter til å gi bort julematen.

– Jeg synes det er en god løsning og at flere i samme situasjon bør tenke tanken. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra ansatte om at det har gitt dem en god følelse.

Det er ikke sikkert alle kommuner har et apparat på plass til å ta imot mye mat på kort varsel, men Fjeld Hovden anbefaler givere å kontakte nærmeste frivilligsentral.

– Frivilligsentralene har store nettverk og vet hvem som kan ta imot, sier hun.