Avgjørelsen ble tatt på et styremøte i Norges Fotballforbund i Trondheim onsdag.

– Det som har vært diskutert, er om vi kan og bør ha to NM i 2023. Altså resten av 2022-utgaven og hele NM 2023. Klarer vi det i kalenderen? Og er det gunstig? sa fotballpresident Lise Klaveness på et pressetreff.

Hun la til at både toppklubber, supportere, kretser og ligaorganisasjoner er blitt hørt i en innspillsrunde.

– Vi har fått en ganske unison tilbakemelding. Noen var for å kutte NM i 2023 og starte på ny frisk neste år, men det var noen få stemmer. Men ellers var det en ganske unison tilbakemelding om at vi skal beholde NM i 2023, sa Klaveness.

Omstridt

På spørsmål fra NTB svarte fotballpresidenten følgende om hvor hun selv sto i debatten:

– Jeg vet ikke om det er god kutyme å være offentlig om hvor man legger seg i sånne saker, men jeg kan være åpen om det. Det var én ting som var viktig for meg, og det var å finne ut om vi hadde et handlingsrom. Videre gjaldt det å få på pass en ordentlig prosess. Hva mener medlemmene våre?

– Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg med tanke på sporten bekymret meg for en altfor tett terminliste på høsten. Jeg ønsker at alle lag skal satse alt på NM, at de ikke må nedprioritere, men det ble ganske åpenbart etter forankringen at vi ikke hadde noe handlingsrom. Vi måtte lytte til avgjørelsen, og jeg er fornøyd med den.

Klaveness ville ikke spekulerer på hvor tett terminlisten vil bli neste høst.

Revitalisering

Fotballstyret har også lagt vekk på at fotball-NM må revitaliseres. Bakteppet er at interessen rundt turneringen fortsatt er stor, men dalende.

– Utgangspunktet er at NM er en institusjon og en turnering med lange tradisjoner. Det vekker store emosjoner hvis man prøver å gjøre noe med den. Så har vi likevel merket at trendpilene går nedover for interessen, særlig for kampene mellom 1. og 2. runde og finalen, sa fotballpresidenten.

– Vi må få trendpilen til å snu, og når det blir tettere og tettere (kampprogram) på høsten framover, så ønsker i hvert fall jeg at hele debatten skal være en start på løpende samtale med Fotball-Norge om NM. Vi må ikke få grøftediskusjoner om enten så legger du til rette for e-cuplagene eller så prioriterer man i cupen, fortsatte hun.

Formatet for cupen etter 2022/23-utgaven har vært et mye omdiskutert tema i Fotball-Norge den siste tiden, og NFF har jobbet med flere ulike løsninger. De tre mest sannsynlige scenarioene var disse:

* Å starte 2023-cupen etter finalen i mai, som blir noe senere enn i et «normalår», og fullføre med finale i løpet av året.

* Å fortsette med å dele cupen over to kalenderår, med de første rundene i 2023 og avslutningen i 2024.

* Å ikke spille cupen i det hele tatt.

Det første alternativet ble løsningen.

Vraker koronamodellen

Deling av cupen over to kalenderår ble innført i fjor sommer som et tiltak på grunn av etterslep etter koronapandemien. Molde tok i år cupgull med finale 1. mai. Koronamodellen blir ikke videreført.

2023-utgaven av cupen starter uken etter at 2022-finalen er spilt til våren. Neste sesongs finale spilles søndag 10. desember.

Kvinnene har til tross for koronapandemien fortsatt å spille ordinær cupsesong. Årets finale mellom Brann og Stabæk er lagt til 5. november.