Coca-Cola lanserte i høst målet om at alle flasker selskapet produserer i Vest-Europa skal lages av 100 prosent resirkulert eller fornybar plast (gjelder ikke etiketten og korken).

Nå blir Sverige det første landet hvor Coca-Cola går over til å bruke flasker laget av 100 prosent resirkulert plast på all lokal produksjon. Endringen gjennomføres i første kvartal 2020, og omfatter 40 ulike varianter av de globale merkevarene Coca-Cola, Fanta og Sprite samt det skandinaviske vannmerket Bonaqua, skriver Coca-Cola European Partners Norge i en pressemelding.

Når man i 2020 går over til kun å bruke resirkulert materiale, betyr det en reduksjon i bruken av ny plast på rundt 3.500 tonn per år – det tilsvarer en nedgang i Co2-utslippene på 25 prosent.

Norge fortsetter sin satsning

I Norge har Coca-Cola brukt resirkulert og fornybart materiale i flaskene siden 2010, og alle produktene som produseres lokalt består i dag av 25 prosent resirkulert plast.

Målet er å følge i fotsporene til Sverige, og selskapet starter med å ta i bruk flasker av 100 prosent resirkulert materiale for vannmerkene Telemark by Bonaqua og Smartwater.

– Det de gjør i Sverige er utrolig inspirerende. Det er ikke tilfeldig at dette skjer i Skandinavia, hvor vi har verdens beste pantesystemer. Her til lands har vi krevende rammebetingelser, som gjør at overgangen vil ta litt lenger tid – men vi kommer etter. Neste år tar vi et steg videre i Norge, og bytter til 100 prosent resirkulert plast på vannflaskene våre, sier Stein Rømmerud, administrerende direktør i Coca-Cola European Partners Norge AS på Robsrud i Lørenskog.

1.700 tonn plast mindre

Samlet sett betyr den norske satsningen på resirkulert plast en årlig besparelse på 1.700 tonn ny plast, ifølge Coca-Cola.

Det inkluderer vannflasker laget av 100 prosent resirkulert plast, samt flasker med 25 prosent resirkulert materiale i hele brusporteføljen – sammenlignet med en portefølje hvor alle flasker er laget av ny plast.