24 år gammel, er det ikke tidlig å gi ut ei samleplate alt nå, Tone? Betyr det at produksjonen har falt litt, eller er det bare en velfortjent pustepause før nye eventyr?

For fire album på samvittigheten er ikke dårlig til 24-åring å være. Utviklingen fra «Idol»-deltakelse til velkjent popartist er lett å høre. «The Bliss Song» og «Somerwere soft to land», de to sporene som er hentet fra hennes første album, avslører en ung stemme som ennå ikke har bestemt seg for sporet den skal inn i. Låtene fra albumet «Sweet Fever» er lette, sommerlige og søte, i likhet med musikken fra den første plata, med et noe jazz/countrypreget lydbilde, men hakket tydeligere i stemmebruken.

Så skjer det noe på låtene fra «I know». Balladen «I know» er en klassiker, der hun mer bevisst tar i bruk den etter hvert så karakteristiske knekkingen på stemmen. «Butterflies» viser en klassisk poplåt med god oppbygning, over samme lest som flere av Damlis store hits. De gjør seg godt som radiosingler, men oppskriften blir tydelig når de samles på et samlealbum.

Låtene fra «Cocool» er mer bestemte, har mer bruk av elektronikk og en tydelig stemmebruk. Selv om noen av tekstene grenser mot for mye klisjé, er lydbildet kult og fengende.

Også nye låter har fått plass på albumet. «Look back» følger klassisk poplest og fenger dermed veldig, den setter seg i øret. «Summer love» følger samme lest, røffere i klangen, men har ikke den samme x-faktoren som førstnevnte og «Butterflies».

«Stuck in my head» med Vinni er fra 2010, og viser en veldig annen stil der Damli har en mindre rolle. Hun kler den også. «Crazy Cool» låter som om den kommer rett fra Donkeyboy-land. Innmari kul synth-elektronika-miks og gøy å danse til.

Det er fint å eksperimentere med stiler. Men «Save me» med Maddji er noe av det merkeligere jeg har hørt. Joik blandet med elektronisk klangteppe à la Aqua sender også tankene til Dr. Bombay, og jeg lurer på om låten skal tas seriøst eller humoristisk.

Tone Damli kunne like godt ha samlet disse nye låtene på en EP som å gi ut en samleplate, men hun får i alle fall vist utvikling, mangfold og at jo da – hun har hatt mange hits på kort tid. «Å den, ja» – faktoren er høy.

Kaja Schau Knatten