Selv om tittelen fra jazzmusikeren fra Geilo antyder det motsatte, har ikke Terje Isungset på noen måte gått i vinterdvale.

Han regnes som en av verdens mest kreative perkusjonister – og hans femte plate med musikk spilt utelukkende på instrumenter laget av is bidrar neppe til å svekke den posisjonen.

Dette er samtidsmusikk du garantert ikke har hørt maken til, der både coveret og istrumentbruken er et kapittel for seg. Isungset trakterer selv isperkusjon, ishorn og isofon – mens Peter Paelinck spiller is-didgeridoo og Eilif Gundersen ishorn på åpningssporet "Vena Leikros". Isungset bidrar dessuten med stemme og pust, mens Sara Matrielle Gaup joiker. Sammen med komponisten Ànte Mikkel Gaup gir hun plata et sterkt samisk preg.

"Hibernation" er spilt inn i en igloo på Geilo, og resultatet er spennende, utfordrende og ikke minst melodiøst. Dette er både vakker og skummel stemningsmusikk som krever tid og konsentrasjon, men som betaler tilbake med massevis av detaljer og nyanser – og selvfølgelig en helt unik klang. Det kan virke stillestående ved første ørekast, men er fengende og suggererende når man bare hører etter – selv om vi altså ikke akkurat snakker om isi listening.

"Innovativt" er på mange måter et forslitt og hult begrep, men Terje Isungset lever i høyeste grad opp til ordet i dets mest positive betydning. Mannen er jo i ferd med å skape en ny istid, og for alt jeg vet kan den til og med motvirke global oppvarming. Og selv om musikken er på frysepunktet, smelter lytteren likevel, for dette er coolt!

Torstein Davidsen