Terningkast 4: Like særegen som Kurt Nilsen

Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Med Martin Halla har Norge fått en ny, særegen stemme. Hans guttekorklare røst imponerer, og den har en klar identitet, slik både Kurt Nilsen og Alejandro Fuentes’ stemmer har det. Nettopp det blir aurskogingens største utfordring; hvordan klare å bevare identiteten samtidig som han bryner seg på et bredt musikalsk uttrykk.

På ep-en «Release Me» holder han seg hovedsakelig til én type melodier, neddempet og sakte fart. Styrken hans er utvilsomt hvordan han framfører dem. Han briljerer seg gjennom flere stemmeleier og får det nærmest umulige til å virke enkelt.

Fire av sangene er nyinnspilte versjoner fra hans The Voice-deltakelse, mens den femte er nyskrevet av hans mentor Magne Furuholmen.

Jeg klarer ikke med dette melodiknippe helt å se hvor det bærer videre. Men jeg ser og hører selvfølgelig, som alle andre, at utgangspunktet er ganske overlegent.

Karrieren til Martin Halla er bare så vidt begynt, og forventningene så langt bør være behersket. Hva som nå skjer, er naturlig nok avhengig av ham selv. Men det er også helt avgjørende hvem han får med seg videre på laget. Magne Furuholmen er uansett en stødig kar å ha på laget.

Jeg tror det kan være lurt å ikke bare holde fast ved korgutten, eller mannen med fløyelsstemmen, sangeren som kan vokalakrobatikk som få andre. Han bør også få bryne seg på andre sjangre hvor han utfordrer sin egen stemme og overrasker. Nå ja, det har han jo allerede gjort.

Da han seiret i finalen The Voice-finalen med «Take It With Me», var det med en versjon bare den aller tryggeste vokalisten kan våge seg på; Martin Halla og et kirkeorgel. Den minste usikkerhet ville ha blitt avslørt. Martin var stø som fjell tvers igjennom.

Jeg kan ikke huske at noen har vært så dristig i en så viktig svenneprøve. Framføringen er en klar sekserterning. Stemmen hans er en klar sekser. Den bør også etter hvert få fylle melodier som har et noe større spenn enn de fem på denne ep-en. De kan virke litt for mye i slekt med hverandre.

Nå blir det spennende å se hvor den tar ham med videre. Det er uansett ingen tvil; Norge har fått en ny stemme.

Artikkeltags