Olas tips til Byfesten

GODE TIPS: Ola Einbu er kultursjef i Romerikes Blad og en erfaren byfestgjenger. Lørdag anbefaler han at du får med deg Donkeyboy. FOTO: KAY STENSHJEMMET

GODE TIPS: Ola Einbu er kultursjef i Romerikes Blad og en erfaren byfestgjenger. Lørdag anbefaler han at du får med deg Donkeyboy. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Romerikes Blads kultursjef har plukket ut noen godbiter fra det tettpakkede byfestprogrammet.

DEL

– Hva du velger å se på Byfesten, er jo avhengig av hvor du befinner deg i livet. Noen syns det er stort stas med klovnen Knerten, mens andre flokker seg foran scenen når Atle Pettersen eller Penthouse Playboys går på scenen, sier kultursjef Ola Einbu.

Etter å ha jobbet med kultur i Romerikes Blad i mange år har han fått en god oversikt over Romerikes artister.

Og årets byfest mangler ikke høydepunkter. Det første kommer allerede under åpningen.

Onsdag med spiselig hiphop

– Ordfører Ole Jacob Flæten er scenevant både som prest og rocker, og han har tidligere spilt i band med Bjørn Eidsvåg. Okkesom er han debutant som den som offisielt åpner Byfesten, sier Einbu og legger raskt til:

– Det kan være en fordel for publikum å ta med paraply. For det er blitt en fast tradisjon at når ordføreren åpner Byfesten, kommer det en skur, advarer Einbu.

Etter åpningen er det klart for hiphoper og tidligere Paperboys-frontmann Øyvind «Vinni» Sauvik, som etter alle solemerker vil framføre sin hitversjon av «Sommerfuggel i Vinterland» av Halvdan Sivertsen.

– Det skal bli interessant å se om han klarer å fylle Torvet. Han bør ha fått god drahjelp fra TV 2-programmet «Hver gang vi møtes», og han er nå blitt mer spiselig for andre enn rapfansen. Men folk må jo gjerne dra litt tidligere på kvelden. Da er Kirsti Sørli Hansen, kjent fra Idol, solist med Byorkesteret, tilføyer Einbu.

Lokal torsdag

Torsdagens program er hovedsakelig viet lokale utøvere, med unntak av Plumbo-konserten på Torvet. Ola Einbu mener det er en glimrende anledning til å fråtse i konserter med smak av Romerike fra alle de tre scenene i byen.

– Her kan folk selv finne ut hvorfor Trixxie Guns vant Romeriksmesterskapet i Rock Junior, og Diamondog den samme turneringen i seniorklassen. Jeg vet det blir full trøkk og stor stemning på Kultursenterets utescene når Stina Stenerud med band og deretter Black’n’Blues går på samme kveld, forklarer kultursjefen.

Men valgets kvaler kan fort melde seg, mener han:

– Her får publikum en liten utfordring. De bør absolutt skaffe seg et program og legge opp en løype. Det er mye å velge mellom. Denne kvelden blir det også konsert i Jazz- og bluesteltet med både Skedsmo storband og Palle Wagnberg Organ Unit.

Døde dinosaurer og sangfugler

– Fredag er jeg veldig klar for å finne ut hvordan Marion Ravn for tiden er som artist. Hun er vel nå mest kjent for å være kjent, og for å være dommer i diverse sangkonkurranser, sier han.

Ravn jobber for tiden med en ny plate hun håper å slippe i løpet av året. Trolig får vi de første smakebitene fredag.

– Det blir interessant å se om hun har noe å melde, sier han.

Er ikke popmusikk helt din greie, anbefaler Einbu at man også tar turen innom Jazz- og bluesteltet. Der spiller romeriksbandet Dead Dino Storage konserten «Hyllest til Frank Zappa».

– En skikkelig godbit for oss som var tenåringer på 70-tallet.

Full pakke lørdag

Lørdagen kan bli en skikkelig praktdag om du bruker den riktig. Byen kan utnyttes til fulle.

–Hvis det er godt sommervær, foreslår jeg at man tar full pakke i Lillestrøm. Det betyr et par timer med sol og bading på Nebbursvollen, deretter ut og spise på en av de mange restaurantene i byen. Desserten kan bestå av konserter fra alle scenene, sier Einbu, som også har klokkertro på programmet på Hovedscenen.

– Den vil nok trekke mange denne kvelden, med både Donkeyboy og Jan Eggum på plakaten.

Elektropop og melankoli er vel og bra, men Ola Einbu har også et siste tips.

–For dem som får lov til å være sent oppe på kvelden, vil jeg anbefale avslutningskonserten med partybandet Loveshack. De har de siste årene fylt Torvet med tusenvis av publikummere, og det går gjetord om musikk og sceneshow.

Enestående i Norge

Ola Einbu mener romerkingene bør være stolte av Byfesten.

– Den er helt unik; en byfest over fire dager med konserter fra tre scener, både lokale og nasjonale. Og alt er gratis. Det er med andre ord bare å hygge seg. God byfest!

Artikkeltags