– Gratulerer, du er «Årets romeriking»!

– Så koselig! Bare prat, så skal jeg bare ta meg sammen litt, jeg tror jeg må gråte, sier en rørt prisvinner når hun får telefon fra Romerikes Blad.

I konkurranse med fire andre kandidater var det Katrine Olsen Gillerdalen som stakk av med seieren, etter å ha blitt stemt fram av RBs lesere.

– En verdig vinner

Svært mange av RBs lesere har stemt på Odins mamma, og til slutt sto det mellom henne og William Kristoffersen.

Juryen har i år bestått av Lars Otto Ullereng, daglig leder for Lillestrøm kultursenter, Lars M.J. Hansen, samfunnsredaktør i Romerikes Blad, Aarstein Rebne, tidligere administrerende direktør i eiendomsutviklingsselskapet Lillestrøm Delta, Bjørn Sandberg, daglig leder i Lillestrøm 2020 og Ole Jacob Flæten, ordfører i Skedsmo.

De beskriver henne som en svært verdig vinner.

–Katrine Olsen Gillerdalen har brukt året etter det tragiske tapet av sønnen til å vie kreftene mot mobbing, et samfunnsonde som bare kan bekjempes med kontinuerlig oppmerksomhet og åpenhet, sier jurymedlem Lars M.J. Hansen.

– Det er flott at denne saken får så mye oppmerksomhet, hun er tøff som tør å snakke om ting som er litt tabu. Det er flott, sier juryleder Aarstein Rebne.

LES OGSÅ: Nå kjemper hun for andre barn

Deles ut under Byfesten

Prisen «Årets romeriking» deles ut for 16. gang. Overrekkelsen skjer lørdag klokka 16.00 på hovedscenen på Torvet. Vinneren får sin egen plakett med håndavtrykk og signatur på byens egen «Walk of Fame» på Tovet.

– For meg var det stort bare å være nominert, det er veldig spesielt å få denne utmerkelsen, sier Olsen Gillerdalen etter å ha tørket noen tårer.

Etter sønnen Odins selvmord for litt over et år siden, har hun gjennom å være åpen om det som skjedde bidratt til et voldsomt engasjement mot mobbing. Odin opplevde mobbing ved to skoler, og da Olsen Gillerdalen kjempet for å hjelpe sønnen, opplevde hun hvor vanskelig det var.

Odin satte selv ord på det:

– Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett, fortalte han moren sin.

– Jeg vet hvor forferdelig det er, og vil være med og bidra. Dette påvirker et helt samfunn. Hvert år dør det mange unge på grunn av selvmord, mange av dem på grunn av mobbing, uttalte Olsen Gillerdalen da RB nylig presenterte henne som kandidat til prisen.

LES OGSÅ: – Tragisk enkelttilfelle

Fakta

  • Odin Olsen Andersgård (13)tok sitt eget liv den 19. mars 2014.
  • Han sa ifra at han ble mobbet flere ganger, men følte selv at han aldri ble hørt.
  • Katrine Olsen Gillerdalen valgte å fortelle åpent om det som skjedde.
  • Nå kjemper hun for at andre barn som opplever mobbing skal bli sett, hørt og trodd.