Alle vi som har hund vet at vi absolutt bør ta opp bæsjen etter hundene våre. Budskapet er: Bruk pose! Men hvilken pose? Og hvor gjør vi av den?

Når man sitter litt for seg selv og funderer, kommer spørsmål som: Burde bæsjeposen kildesorteres? Burde man åpne den og slippe bæsjen i den grønne plastposen for matavfall og putte posen i plastavfallet?

Med tanke på hvor tungt det er å få alle hundeeiere til i det hele tatt å plukke opp bæsjen, er det neppe verken realistisk eller hygienisk. Men hvor blir bæsjeposene av hvis vi kaster dem i restavfallet? De blir kjørt på lastebil til store forbrenningsanlegg. Det er jo ikke særlig miljøvennlig.

Det er jo ikke de største mengdene plast en bæsjepose utgjør, men det spiller ingen rolle nå for tiden. Du får ikke lenger plastsugerør på McDonalds. Sist jeg unte meg en milkshake fikk rynkene i munnvika virkelig brukt seg. Det må suges skikkelig for å få godsakene ut av pappbegeret. Lettere ble det ikke da papprøret ble myk og åpningen ble til en smal sprekk. Direkte irriterende. Nå vurderer jeg å ta med eget, grovkalibret sugerør. Hvis jeg finner et litt solid et, kan jeg jo ta det med hjem og vaske det.

 

Miljøsaken gir nye utfordringer for framtidens forskere. Nye vaskemaskiner bør ha sugerørholdere. Men nå er det jo ikke sikkert man får kjøpt sugerør i framtida, ettersom de står på lista over EUs forbud mot engangsartikler av plast.

Kan det være derfor lokket på milkshake-begeret på McDonalds fortsatt er av plast? Jeg undrer her jeg sitter og funderer over samfunnsutviklingen. Har EU glemt forbud mot lokk av plast så lenge begeret er av papp? På lista står visstnok plastbestikk, plasttallerkener, plastkopper, men kanskje ikke lokk?

Og så til det store ubesvarte bæsjeposespørsmålet? Vil det også bli forbudt med bæsjeposer av ikke-fornybar plast? Det er jo også en engangsartikkel. Og i motsetning til andre plastposer, lite aktuelle å resirkulere.

Nedbrytbare bæsjeposer finnes. Men det fører til at hundeeiere misforstår og i enda større grad enn før lar posen bli liggende igjen i naturen, mener plastekspert og hundeeier Thor Kamfjord.

Hva brytes i så fall ned først? Posen eller bæsjen? Hvis posen går i oppløsning først, er man jo like langt.

– De nedbrytbare posene på markedet er laget for en industriell kompostering, noe som krever en temperatur på 50–60 grader. Ute i den norske naturen kommer man ikke opp i de temperaturene og derfor vil nedbrytingen ta svært lang tid, sier han til NRK Telemark, og sverger til solide plastposer det går an å ha i lomma uten at det går hull, og som han kaster i restavfallet.

Det er virkelig ikke enkelt å vite hva som er best: Å sende solide bæsjeposer til forbrenning som restavfall, eller risikere misforståelser og flere gjenslengte nedbrytbare bæsjeposer i naturen?

Kjøpe solide poser som man kan bære med hjem i lommen, eller tynne, økologiske som blir varme og ekle? Kan de i så fall kastes sammen med de grønne matavfallsposene?

Livets små dilemmaer kan virkelig gi en stakkar hodebry.