Gå til sidens hovedinnhold

Britisk domstol mener tredje rullebane bryter med Parisavtalen – MDG mener det samme må gjelde for Oslo Lufthavn

Artikkelen er over 1 år gammel

Den internasjonale klimaavtalen fra Paris kan stoppe en tredje rullebane på Oslo Lufthavn.

Det håper i alle fall Miljøpartiet De Grønne (MDG), etter at en britisk ankedomstol har satt foten ned for en ny rullebane på Heathrow-flyplassen i London. Domstolen konkluderte med at regjeringen burde ha tatt i betraktning Storbritannias forpliktelser om utslippskutt i Parisavtalen, konkluderer domstolen. Den legger til grunn at en ny rullebane vil legge til rette for økt flytrafikken, og dermed økte utslipp.

– Dette er en viktig miljøseier. Klimadommen kan få store konsekvenser, også i Norge. Jeg mener ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten, om ikke regjeringen selv skroter denne klimabomben, skriver nasjonal talsperson i MDG, Arild Hermstad gjennom sin pressekontakt Sindre Buchanan, i en epost til NRK som omtaler saken.

Les også:

Hermstad mener en tredje rullebane på Oslo Lufthavn er forkastelig.

– Det siste vi trenger tilrettelegging for enda flere flyreiser. Den tredje rullebanen må stanses, melder han overfor NRK, og mener det heller må satses på elfly i distriktene – fly som ikke krever lange rullebaner eller naturinngrep og som ikke støyer.

Fortsetter arbeidet som før

Dommen fra England ser ikke ut til å få noen umiddelbar innvirkning på det pågående arbeidet Avinor er i gang med i forhold til å planlegge for en tredje rullebane.

– Vi forholder oss til det oppdraget vi har fått fra Samferdselsdepartementet, skriver kommunikasjonssjef i AVinor, Joachim Westher ANdersen, i en epost til RB.

Samferdselsdepartementet har foreløpig ikke besvart RBs henvendelse om saken.

I England har Heathrow lufthavn varslet at de vil anke kjennelsen der til Storbritannias høyesterett.

Kommentarer til denne saken