Det er klart etter et møte mellom norske idrettstopper og kulturminister Abid Raja (V) og helseminister Bent Høie (H).

Norges idrettsforbund og særforbundene har i lang tid håpet på en åpning for breddeidrett også for dem over 19 år. Fredag fikk de en nedtur i form av regjeringens siste smittevernoppdatering, og beskjeden var likelydende etter mandagens møte.

– Vi skulle gjerne sett at vi kunne fortsette den gradvise gjenåpningen av samfunnet, og vi håper vi kan det snart. Men med den smitteøkningen som er i samfunnet nå, kan vi ikke ta sjanser, sa Raja etter møtet.

– Det er ikke tilrådelig at man åpner opp for ytterligere kontakt. Gjenåpningen av breddeidretten må settes på vent, fastslo kulturministeren.

Mulig begrenset åpning

Samtidig utelukket ikke statsrådene at det kan bli åpnet for begrenset trening fra 1. september. De ber idretten om en prioriteringsliste over hva som er viktigst å åpne først.

– Idretten vil kunne gi et veldig viktig innspill på hva som er viktigst. Så har vi gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å vurdere om det kan være mulig å starte med noe begrenset trening i breddeidretten for voksne, sier Høie til NTB.

Barn og ungdom har kunnet trene med kontakt og spille kamper siden 1. august, men myndighetene har ikke ønsket å gi det samme unntaket fra énmetersregelen for seniorene i breddeidretten.

– På idrettsområdet er barn og unge aller viktigst for regjeringen. Og vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi igjen må stramme inn for barn og unge, sier Høie.

– Vi får en ny vurdering av smittesituasjonen den første uken i september. Da vil vi vurdere om vi kan ta ytterligere steg i åpningen av Norge. Og da er idretten og breddeidretten en del av de vurderingene, legger han til.

– Alvorlig

Det ble tidligere i sommer anslått at breddeidretten kunne åpne opp helt fra 1. september, men den siste tids smitteoppblomstring sørget for en ny utsettelse.

I breddeidretten er det stor skuffelse blant de mange som ønsker å kunne drive med sin sport igjen. Idrettspresident Berit Kjøll minner om at man først og fremst må følge smittevernreglene.

– Idretten er også rammet. På Nøtterøy er samtlige spillere i 1.-divisjonslaget i karantene. Dette påminner oss om hvor sårbare vi er, og hvor alvorlig situasjonen er, sa Kjøll etter mandagens møte.

– Jeg ber alle i norsk idrett om å være smittevernambassadører. Vi må sammen bekjempe denne koronaepidemien, sa hun.

(©NTB)