– Husene synker ned mot deponiet. Vi mener det er en veldig synlig årsakssammenheng

PÅ BEFARING: Fredag var de involverte i rettssaken på befaring ved Brånåsdalen avfallsdeponi. De så blant annet på setningsskader på hus og arbeidet med nye gassbrønner. 
F.v. Boligeier Steinar Sidselrud, Siri Nesbakken i Multiconsult, advokat Reidar Sverdrup, Lars Gundersen i Skedsmo kommune, tingrettsdommer Anja Bech, advokat Morten Berger og boligeier Andreas Petersson.

PÅ BEFARING: Fredag var de involverte i rettssaken på befaring ved Brånåsdalen avfallsdeponi. De så blant annet på setningsskader på hus og arbeidet med nye gassbrønner. F.v. Boligeier Steinar Sidselrud, Siri Nesbakken i Multiconsult, advokat Reidar Sverdrup, Lars Gundersen i Skedsmo kommune, tingrettsdommer Anja Bech, advokat Morten Berger og boligeier Andreas Petersson. Foto:

Viste fram skjeve hus.

DEL

(MittLillestrøm) 14 eneboligeiere ved Brånåsdalen avfallsdeponi er nå i rettssak mot Skedsmo kommune. Boligeierne krever erstatning for skader de mener deponiet har påført boligene deres.

Fredag var retten på befaring.

På befaringen var de blant annet inne i huset til Steinar Sidselrud i Lensmann Klevs vei.

– Huset er forholdsvis rett fram til stua begynner. Der er det en knekk og gulvet heller ti centimeter. I tillegg er det sprekker i grunnmuren på huset, forteller Sidselrud.

Skjeve hus og sprekker

En kvinne RB snakker med på runden, forteller at gulvet i stua hennes heller 11 centimeter, at noen av dørene er vanskelige å lukke fordi huset er skjevt, og at det er sprekker i grunnmuren. Hun ønsker ikke navnet sitt eller bilde i avisa.

På befaringsrunden så de involverte i rettssaken på skjeve gulv, sprekker i grunnmur, skjeve terrengsetninger og skjeve terrasser.

– Vi som bor her merker at terrenget synker mens bygningene står. Husene synker ned mot deponiet og vi mener setningene kan relateres til deponigrensa, sier Sidselrud.

– Hvorfor var det viktig for dere å vise fram dette til retten?

– Denne saken handler om at vi søker erstatning for tapt verdi av kommunen. Kommunen sier at deponiet ikke er årsaken. Vi ønsket derfor å vise det vi mener er en veldig synlig årsakssammenheng, sier Sidselrud.

I HUSET: Steinar Sidselrud (t.h.) forteller at stua hans er skjev. Tingrettsdommer Anja Bech t.v.

I HUSET: Steinar Sidselrud (t.h.) forteller at stua hans er skjev. Tingrettsdommer Anja Bech t.v. Foto:

Fortsatt skeptiske

Representantene fra kommunen fortalte om og viste fram arbeidet som nå pågår på deponiet. Kommunen jobber nå med å anlegge nye gassbrønner. Målet med dette er å få gassen ut av deponiet.

Sidselrud er redd for at dette arbeidet vil forverre setningene. Han har tidligere uttalt seg om dette i Romerikes Blad.

– Skepsisen vår er der fortsatt. Vi er redde for at bakken vil synke mer når det blir mindre volum i deponiet, sier han.

SPREKKER: Beboerne viste fram blant annet sprekker på mur.

SPREKKER: Beboerne viste fram blant annet sprekker på mur. Foto:

Uenige om årsak

Rådmann i Skedsmo, Erik Nafstad, har tidligere sagt at beboerne og kommunen er uenige om årsaken til skadene på husene.

– Vi er uenige med beboernes oppfatning i denne saken. Vi mener at setningene ikke skyldes deponiet, men at husene ikke er fundamentert slik det skulle. Når det gjelder gass inn til boligene, er det målt svært lave nivåer av gass. Vi har også gjort noen tiltak med plugging (barrierer rundt rørene), som har hatt effekt mot gassen, sa Nafstad da rettssaken startet mandag.

Han ønsker ikke å kommentere saken noe ytterligere fredag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken